[ Annons ]

Foto: Kristofer Samuelsson
Publicerat 4 juni, 2015

Tronarvingen

Efter tio år i fastighetsbranschen är det dags att vidga vyerna. Louise Lindh gör sig redo för att tillsammans med sin syster Katarina Martinson så småningom ta över rollen som ägare av Lundbergföretagen, och som en av svenskt näringslivs mäktigaste.

Det är egentligen inte mycket vi känner till om Louise Lindh. Precis som sin far Fredrik Lundberg är hon medieskygg och undviker helst rampljuset. Men om några år kommer hon att vara en av svenskt näringslivs höjdare, och redan nu är hon en bra bit på väg. Det lilla vi vet från tidningarna är att hon är vän till kungabarnen, uppvuxen i Schweiz och i en lyxvilla på Djursholm och arvtagerska till miljarder. Men under vårt samtal växer bilden av en noggrann, engagerad och extremt lönsamhetsfokuserad person fram.

[ Annons ]

– Vi får inte slappna av bara för att det går bra. Men fastighetsägande är inte hjärnkirurgi, bara man gör alla detaljer rätt så blir det också bra på sista raden, säger hon där hon sitter redo att fotograferas i konferensrummet i företagets fastighet på Hovslagargatan på Blasieholmen i centrala Stockholm, ett stenkast från Grand Hôtel.

Fotografen säger åt henne att ta några djupa andetag för att slappna av i ansiktet och fyrar av blixten. Samma dag som vi träffas pryder Fredrik Lundberg första sidan av de flesta svenska dagstidningar. Han blir ny ordförande för Industrivärden efter att Anders Nyrén, med anledning av SCA-skandalerna, inte fått förtroende att leda företaget. Därmed tar Lundberg ordförandeklubban i sitt femte börsbolag och befäster att Lundbergfamiljen är en företagsdynasti att räkna med.

Huvudkontoret ligger i Hellstrandska huset på Blasieholmen, en byggnad som vid uppförandet var Stockholms största privata bostadshus. Idag är samtliga ytor kontor.

Louise Lindh är sedan 2008 vice vd och regionchef Stockholm för navet i Lundbergföretagen, Fastighets AB L E Lundberg. Där började allt 1944 när Louise farfar startade byggbolaget i Norrköping. Idag har företaget utvecklats till ett fastighetsbolag med ett bestånd värt över 15 miljarder kronor och fastighetsförvaltning på 12 orter runt om i landet. Med Louise i ledningen planerar de att växa ytterligare, både genom att producera nya bostäder men också genom förvärv av kommersiella fastigheter, gärna i centrala Stockholm.

– Men inte Stockholms centrala affärsdistrikt för det är Hufvudstadens marknad. Där är vi storägare så vi vill absolut inte konkurrera med dem. För att det ska vara intressant för oss så ska fastigheterna ligga inom tullarna. Med få objekt på marknaden finns det inte så mycket att välja på för oss. Att vi lyckades köpa två fastigheter förra året hade jag aldrig kunnat tro. Det var väldigt roligt.

Väggarna  på Louise Lindhs kontor är prydda med teckningar ritade av hennes två barn.
Väggarna på Louise Lindhs kontor är prydda med teckningar ritade av hennes två barn.

Louise Lindh firar i år tioårsjubileum i branschen och är själv förvånad över hur snabbt tiden gått. Och visst tycker hon att transaktionerna är spännande, men det är när hon pratar om förvaltningen, teamarbetet och att få ihop kalkylen som hon går igång.

– Att få alla att jobba i samma riktning och förstå varför det till exempel är viktigt att man ler mot en kund när man är ute och krattar löv tycker jag är jätteviktigt. Det gäller att se till att alla förstår helhetsbilden från hur vi möter kunder till att vi gör en bra upphandling när vi exempelvis byter tak vid en renovering.

När Louise Lindh började i branschen var det en sak som förvånade henne. Hon beskriver en tradition där att inte hålla tidplaner eller få kalkyler att gå ihop var normalt och accepterat.

– Jag förstod mig inte på varför det var så, det skulle aldrig accepteras i andra branscher. Så jag har arbetat för att det alltid ska finnas tydligt ansvariga för varje projekt, så att vi vet var det gått fel. Det är inte för att skylla på någon, utan för att kunna förbättra i andra projekt.

Det har inneburit en utökad projektorganisation, nyrekryteringar och noggrann uppföljning av resultat.

– Bara genom att debitera ut sopkostnad på tio kronor per kvadrat exempelvis. Det låter ju så larvigt men det blir mycket pengar totalt sätt. Och det blir ännu viktigare när vi lever i en miljö där alla kostnader konstant går upp.

I födelsedagspresent fick Louise ett band böcker med hennes namn ingraverat. De följer numera med henne överallt och samlar idéer och planering.
I födelsedagspresent fick Louise ett band böcker med hennes namn ingraverat. De följer numera med henne överallt och samlar idéer och planering.

Kanske är hennes noggrannhet och lönsamhetsfokus egenskaper hon ärvt från sin far, som ofta beskrivs som snål och envis. Men också långsiktig och stabil. Investmentbolaget har aldrig hakat på trender eller gjort utsvävningar, och Louise Lindh blir nog inte den som bryter den Lundbergska trenden.

Samtidigt är hennes intresse för människor tydligt. För henne är det viktigt att se, acceptera och lyssna på människor, både hyresgäster och personal.

– Det måste finnas en flexibilitet i vårt bestånd och hur vi jobbar. Därför försöker vi vara så nära hyresgästen som möjligt och hjälpa dem vid förändrade behov. Det handlar om att bygga relationer och det är jätteviktigt.

Vi är ett decentraliserat företag med korta beslutsvägar. Om någon kommer till mig med en idé så kan vi köra igång den imorgon.

Hon beskriver Lundbergs som ”världens bästa företag” med en platt organisation som tar väl vara på medarbetarnas idéer.

– Vi är ett decentraliserat företag med korta beslutsvägar. Om någon kommer till mig med en idé så kan vi köra igång den imorgon. Man kan faktiskt vara med och utveckla företaget här.

Förutom arbetet på fastighetsbolaget sitter Louise i styrelsen i de börsnoterade bolagen Holmen, Hufvudstaden och Lundbergföretagen. Investmentbolaget har aktieinnehav på över 55 miljarder kronor i allt från Handelsbanken, Skanska och Husqvarna till skogsindustrikoncernen Holmen och fastighetsbolaget Hufvudstaden. Och när jag frågar Louise om hur det påverkat henne att vara arvtagerska till företagssfären funderar hon ett tag.

– Jag påverkas inte alls särskilt mycket av det. Jag är väldigt mycket här och nu.

Louise Lindh hade en dröm om att bli arkitekt när hon slutade gymnasiet, men efter råd från sin far blev det istället en utbildning till civilekonom och två år på revisionsföretaget KMPG.

– Där fick jag jobba med många olika kunder, och jag är egentligen väldigt intresserad av människor och hur man arbetar i en grupp och hur vi förhåller oss till varandra, så det var jättekul. Men samtidigt frågade jag mig själv: Varför jobbar jag på KPMG när jag lika gärna kan jobba på vårt eget företag?

Att arbeta i familjeföretaget har alltid varit en naturlig väg för Louise.

– Man är påverkad hemifrån såklart, men en sak som min far har varit väldigt noggrann med är att han har aldrig tvingat mig och min syster till någonting utan snarare sagt att gå din egen väg och gör det du vill. Men har vi frågat så har han kommit med bra råd på vägen.

På investmentbolaget Industrivärdens årsstämma i april fick Louise far Fredrik Lundberg ta över ordförandeklubban för sitt femte börsbolag.
På investmentbolaget Industrivärdens årsstämma i april fick Louise far Fredrik Lundberg ta över ordförandeklubban för sitt femte börsbolag.

Inte heller idag i jobbet på fastighetsbolaget tycker Louise Lindh att hennes far lägger sig i.

– Operativt i fastighetsbolaget skulle jag säga att jag inte jobbar alls med honom. Han har aldrig kommit in till mig och frågat ”varför gjorde du si eller så”.  Men han är så klart väldigt nyfiken på hur det går med olika förhandlingar. Om vi säger så, de här vakanta 400 kvadratmeterna i denna fastighet frågar han ju om varje vecka. Man ska ju alltid känna att man har pressen på sig, säger hon och skrattar.

Jag tror det är viktigt att man har någonstans där man kan andas ut och bara vara sig själv.

Hon säger att hon är väldigt tacksam över familjens gemenskap och även utanför arbetet umgås de gärna, ofta i huset i Arkösund utanför Norrköping.

– Jag försöker lägga mycket tid på mina barn, och hela min familj över huvud taget. Jag tror det är viktigt att man har någonstans där man kan andas ut och bara vara sig själv. Och jag och min familj har alltid gjort väldigt mycket tillsammans och det gör vi fortfarande. Vi tycker att det är väldigt mysigt att bara vara med varandra.

Och tur är väl det för i framtiden blir det tillsammans med systern Katarina Martinson  som hon tar över ägarrollen. Systern driver idag ett eget investmentbolag och sitter i Lundbergföretagens styrelse. I vår kom det första tecknet på ett generationsskifte när Fredrik Lundberg överlät aktier värda sex miljarder till döttrarna.

Men det faktiska skiftet är inte här ännu. På frågan om han kände sig trött i en intervju i Dagens industri svarade Fredrik Lundberg bestämt: ”Nej, jag känner mig absolut inte trött! Det kan också noteras att jag behåller en klar majoritet alltjämt, det är inte precis som om jag lämnar ägandet.”

Därmed har Louise många år kvar att förbereda sig, och hon är inte redo att lämna fastighetsbranschen.

– Jag har jobbat med det här i tio år. Nu måste jag bredda mig och lära mig andra saker också. Det är otroligt roligt med fastigheter och jag kommer inte att släppa det. Men nu när jag kan det bättre kanske jag får lite mer tid att lägga på annat. Jag behöver till exempel lära mig mer om aktiemarknaden, våra andra bolag och kapitalmarknaden.

 

FAKTA/ LOUISE LINDH

Född: 1979
Familj: Make Johan Lindh och två barn
Bor: Östermalm, Stockholm
Aktuell som: Vice vd och regionchef Stockholm på Fastighets AB L E Lundberg, styrelseledamot i Holmen, Hufvudstaden och Lundbergföretagen.

tio frågor/Louise Lindh
Paradrätt i köket: Pannkakor.
Favoritpryl: Min telefon.
Hit reser jag gärna igen: Venedig.
Vackraste byggnaden: NK.
Fulaste byggnaden: Det finns ett flertal byggnader utan att peka på någon särskild.
Det här dansar jag gärna till: Pop.
Bästa egenskapen: Jag får saker gjorda.
Om jag inte varit fastighetsägare hade jag jobbat som: Arkitekt.
Förebild: Min far.
Hur tar du dig till jobbet: Oftast med bil.

 fakta/L E Lundbergföretagen AB
Lundbergs är ett investeringsbolag med innehav på 55 miljarder kronor i bland annat Hufvudstaden, Husqvarna, Skanska, Sandvik, Handelsbanken, Industrivärden, Holmen och Indutrade.

Fastighets AB L E Lundberg
Företaget grundades 1944 av Lars Erik Lundberg och har idag ett fastighetsvärde på 15,2 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet har till stora delar byggts i egen regi och består av 151 kommersiella och bostadsfastigheter i 13 kommuner i Sverige.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]