[ Annons ]

Jobbet som lastbilschaufför var för ensamt för Henrik Jansson. Nu är han fastighetskötare på IG Fastigheter i Kungsbacka. Foto: Lo Birgersson
Publicerat 20 september, 2013

”Trodde det mest var ett vaktisjobb”

Om det inte hade varit för slumpen hade Henrik Jansson, 23 år, aldrig fått reda på att drömjobbet fanns inom fastighetsbranschen. – Jag, liksom många andra ungdomar, trodde att det mest var ett vaktisjobb

Egentligen skulle Henrik Jansson ha blivit lastbilschaufför. Han läste transportutbildning på gymnasiet och fick jobb på en gång efter studenten, bara för att säga upp sig en och en halv månad senare. Chaufförsjobbet blev för ensamt och för enformigt.

[ Annons ]

Men samma dag som han var på väg hem från sista arbetspasset ringde telefonen. Året före hade han sommarjobbat hos IG Fastigheter i Kungsbacka, och nu ringde ägaren och hörde om inte Henrik kunde jobba hos dem i några månader.

– Det är snart fyra år sedan och jag är fortfarande kvar, konstaterar Henrik nöjt.

Jag tror att många missar det för att det har lite dålig klang – man tror att man bara går och klipper gräs.”

Henrik Jansson, 23 år, fastighetsskötare

– Som fastighetsskötare har du varierande arbetsuppgifter och träffar folk hela tiden, både från andra yrkesgrupper och dina kollegor. Som lastbilschaufför har du tur om du träffar en kollega någon gång då och då, här äter jag lunch med jobbarkompisarna varje dag.

Men även om skillnaderna mot transportbranschen är stora så tycker Henrik att han definitivt har nytta av sin utbildning även i jobbet som fastighetsskötare.

– Planeringsbiten är jätteviktig, helt klart. Ska du jobba med transporter måste du bli duktig på att pyssla och knåpa och få tiden att gå ihop. Jag tycker att det är samma här. Du måste samarbeta med andra yrkesgrupper och se till att elektriker och rörmokare och så vidare kommer när de ska för att allt ska funka.

Och Henrik ser gärna en framtid inom fastighetsbranschen, och funderar på att plugga vidare till fastighetsingenjör.

Det verkar vara ett spännande jobb med mycket utmaningar och det gillar jag. Med tanke på hur många som går i pension framöver är det en bransch som garanterat ger jobb. Egentligen är det lite synd att man aldrig ser någon reklam för att jobba med det här, för jag tror att många missar det för att branschen har lite dålig klang – man tror att man bara går och klipper gräs och byter glödlampor. Klart att det ingår lite sånt men det är ju så väldigt mycket mer.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]