[ Annons ]

På Sveriges Arkitekters arkitekturgala den 8 november delas några av Sveriges med prestigefyllda arkitekturpriser ut. Arkitektbyrån White är nominerade till tre priser.
Publicerat 23 oktober, 2013

Trippelchans till pris för White på Arkitekturgalan

På Sveriges Arkitekters arkitekturgala den 8 november delas några av Sveriges med prestigefyllda arkitekturpriser ut. Arkitektbyrån White är nominerade till tre priser.

Kasper Salinpriset har delats ut till svensk arkitektur sedan 1962. I år är White nominerade med två projekt; Bildmuseet i Umeå respektive naturum Kosterhavet på Sydkoster. Dessutom är är Hamra Nationalpark i Ljusdal nominerade till Sienapriset för bästa landskapsarkitektur.

[ Annons ]

Naturum Kosterhavet på Sydkoster är ett besökscentrum för Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet. Byggnaden är placerad i fiskeläget Ekenäs.

– Vi är stolta över nomineringen till Kasper Salinpriset som delas ut till svenska byggnadsverk av hög arkitektonisk klass. Det är samtidigt ett erkännande till våra uppdragsgivare, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som ser arkitekturen som ett verktyg för att göra naturen tillgänglig för fler människor, säger Mattias Lind och Ulla Antonsson, ansvariga arkitekter.

Bildmuseet i Umeå är ritat av White i samarbete med danska arkitektkontoret Henning Larsen. Museet ingår i Konstnärligt Campus och har tidigare varit nominerat till det europeiska Mies van der Rohe-priset 2013.
– Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Då känns det naturligtvis hedrande att byggnadens arkitektur får ytterligare ett erkännande genom nomineringen till vårt finaste arkitektpris, säger Lennart Sjögren.

Hamra Nationalpark. Foto/Illustration: Henrik Lindvall.

Vid Hamra Nationalpark i Ljusdal, landets äldsta nationalpark, har White utformat tre entréer där besökaren n ärmar sig naturen till fots. Entréerna ligger i olika naturtyper och visar vägen till urskog, myrar och älvlandskap där besökarna enkelt kan ta sig ut i nationalparken med hjälp av landgångar.

– Det känns inspirerande och hedrande att vårt arbete nomineras av en kvalificerad jury, säger Martin Ehn Hillberg, ansvarig landskapsarkitekt.

– Normalt vore en nominering skäl att jubla. Nu är vi tre gånger så glada och enormt stolta, säger Monica von Schmalensee, VD för White.

Naturum, Kosterhavet. Foto/Illustration: Åke E:son Lindvall

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]