[ Annons ]

Wallenstam väljer att omvandla 90 bostadsrätter i projektet Orangeriet i Solberga till hyresrätter efter att marknadstester visat att marknaden svalnat. Foto: Wallenstam
Publicerat 9 oktober, 2017

Trendbrott när Wallenstam omvandlar bostadsrätter

De 90 snart färdigställda bostadsrätterna som Wallenstam utvecklar i Solberga omvandlas nu till hyresrätter. Ett tydligt tecken på hur fler nu bedömer marknaden för nyproducerade bostadsrätter som osäker.

På en inbromsande bostadsmarknad syns nu ett avsteg mot den rådande prioriteringen bland nyproduktioner. Idag meddelade fastighetsbolaget Wallenstam att man planerar att omvandla den första etappen av bostadsrättsprojektet Orangeriet i Solberga till hyresrätter. Av de 318 nya lägenheterna var det tänkt att över hälften av dem skulle bli bostadsrätter. Nu blir siffran endast 25 procent när 90 bostäder som var tänkta som bostadsrätter, endast några månader innan planerad inflyttning, omvandlas till hyresrätter.

[ Annons ]

– Vi upplever att marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm just nu är lite osäkert. Vi väljer därför att göra om första etappen av Orangeriet till hyresrätter efter att ha gjort ett marknadstest av projektet där vi noterar att bostadsrättsmarknaden har svalnat av, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

Byggtakten i Stockholm ökar gentemot tidigare år. Utvecklingen av över 7000 bostäder påbörjades under 2016 och byggtakten har hållits uppe under 2017, visar statistik från Stockholms stad. Men även fast bostadsbehovet i Stockholm är fortsatt högt, så har en oro spridits bland köparna som nu tvekar. Bostäder till försäljning ligger ute längre hos mäklarna och många säljs under utgångspris.

– Stockholm har landets högsta priser och det är också här vi nu ser att det blivit köparnas marknad. Vissa attraktiva bostäder drar fortfarande iväg prismässigt men fler och fler är mer svårsålda, sade Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i juni.

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi och har bland annat forskat om hyresreglering och bostadsbyggande. Han menar att oron bland köparna ställer läget på sin spets för de som utvecklar bostäder i Stockholm.

– Det har kommit flera signaler från både utvecklare och debattörer om att bostadsrättsmarknaden i Stockholm är på väg att svalna av. Förväntad ränteökning och höjda avgifter bland bostadsrättsföreningar gör att många köpare tvekar angående bostadsköp.

Men omprioriteringen ska inte tolkas som ett bevis på att det råder panik bland fastighetsutvecklarna. Tendensen har synts tidigare, både under finanskrisen 2009 och under början av 2000-talet, menar Hans Lind.

– Det går i linje med tidigare cykler. När bostadsmarknaden svalnar finns egentligen bara två alternativ för fastighetsbolagen. Antingen går man ner i pris och förlorar pengar eller så omvandlar man planerade nyproduktioner till hyresrätter, där de kan ta ut höga hyror. Fastighetsbolag som Wallenstam utvecklar fler hyresrätter än bostadsrätter, så för dem är det relativt enkelt att omvandla bostadsrätter till hyresrätter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]