[ Annons ]

Fredrik Olsson, vd Rotpartner. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 19 augusti, 2016

Träning för alla hos Rotpartner

Byggkonsultföretaget Rotpartner har infört en timmes obligatorisk träning på arbetstid. En ren vinst för såväl individen som företaget och kunderna, menar vd Fredrik Olsson.

Den senaste tiden har flera forskningsrapporter pekat på sambandet mellan pulshöjande aktivitet och stressreducering. Utifrån dessa rön har företaget Rotpartner infört en timmes obligatorisk träning på arbetstid.

[ Annons ]

– Många, bland annat jag, upplever att de tänker som bäst och får de mest innovativa idéerna när de tränar. Så varför inte vara som bäst på jobbet? säger Rotpartners vd Fredrik Olsson.

Han hoppas att initiativet ska bidra till att medarbetarna mår bättre och ökar sin prestationsförmåga på jobbet – och i förlängningen bli en konkurrensfördel.

Men Fredrik Olsson är medvetet att beslutet kan ses som kontroversiellt på flera sätt. Och en del av medarbetare ifrågasatte inledningsvis det obligatoriska och att träningen skulle ske under arbetsdagen.

Blir detta inte bara ytterligare en sak som medarbetarna ska hinna med i ett redan pressat arbetsschema?

– Den reaktionen är vanlig hos dem som inte redan har det som en vana. Men vi ser det som ett sätt att lägga in en stressreducering i vardagen. I ett konsultföretag äger alla sin agenda, så vi får försöka hitta aktiviteter så att det fungerar för alla.

Är det inte rimligt att se träning och hälsa som en privatsak som arbetsgivaren ska hålla sig borta ifrån?

– Nu finns det faktiskt en lagstiftning från den 1 april om arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön och vi vet att rörelse är ett sätt att reducera stress. Och det är inget krav på att det ska vara avancerad träning. Det kan räcka med en promenad.

Men vad händer om en medarbetare inte vill träna?

– Vi är ett värderingsstyrt företag och jobbar med målsättningen att allt ska vara lustfyllt. Träning är inte det för alla, men vi hoppas att steg för steg inspirera alla till att tycka det.

Hur tränar du själv?

– Mest löpning och funktionell cirkelträning typ cross-fit.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]