Trähussektorn kan bara växa om vi har ett förtroende hos fastighetsutvecklare och försäkringsbolag säger Susanne Rudenstam, kanslichef hos Sveriges Träbyggnadskansli med anledning av vår serie om brand och försäkring.
Del 3
Sveriges Träbyggnadskansli är intresseorganisation för det industriella byggandet av trähus och en del av samarbetet mellan Svenskt Trä (Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Susanne Rudenstam, kanslichef på organisationen har förståelse för den oro som finns hos försäkringsbolagen kring brandriskerna som lyfts i vår serie (se länkade artiklar i slutet). Hon säger att trähusindustrin sedan lång tid arbetat med att vidareutveckla träbyggsystemen med mer brandsäkra konstruktionslösningar.
– Man måste skilja på brännbarhet och risken att det brinner. Visst, trä är ett brännbart material, men avgörande är vilka konstruktioner som görs, även i ett betonghus brinner det av olika skäl, säger Susanne Rudenstam och tillägger:
– Moderna trähus uppfyller BBR och är säkra hus för människor att bo i, det tror jag få ifrågasätter. Men försäkringsbranschen tittar på kostnaderna att åtgärda skador och de risker som är förknippade med det, oavsett material.
Träbyggsektorn kan bara växa om vi har ett förtroende hos fastighetsutvecklare och försäkringsbolag
Försäkringsfrågan är förstås av stor betydelse när marknadsandelen för trähus har ökat. Enligt Träbyggnadskansliet byggs 20 procent av nyproduktionen i trä. Politik och opinion ser gärna att den andelen ökar som en viktig del av hållbarhetsarbetet. Att använda svensk skog till byggnader är ett bra sätt att binda koldioxiden under lång tid.
– Träbyggsektorn kan bara växa om vi har ett förtroende hos fastighetsutvecklare och försäkringsbolag. När vi på Träbyggnadskansliet märkte att det fanns olika synsätt hos försäkringsbolagen gjordes en undersökning med intervjuer för att reda på de risker man såg. Det resulterade i ett dialogforum som nu finns med försäkringsbranschen, säger Susanne Rudenstam.
Hon lyfter även det utvecklingsarbete som branschen gör genom TMF i samarbete Rise och Luleås tekniska universitet gör i projektet Robust Egendomsskydd. Målet är primärt att identifiera och ”fixa till” svagheterna i modulbyggnadernas brandskydd. Det handlar till stor del om att åtgärda brister i brandtätning i trämodul-fastigheter där hålrummen lett till att branden spridit sig i stommen. Här kommer även från 1 juli nya krav från Boverket.
Försäkringsbolagen anser att en stor del av skadorna uppstår av vatten efter ett släckningsarbete. Hur kan man komma till rätta med det?
– Till stor del handlar det om att göra snabba insatser och påbörja uttorkning direkt torka ut ett trähus efter skada. Och att räddningstjänsterna får vetskap om vad det är för stomme och därmed kan hanterar en brand på rätt sätt och inte överanvänder vatten, säger Susanne Rudenstam.
Sprinkler i bostadshus – är det ett bra krav?
– Olika aktörer gör olika bedömningar. Den utvecklingen går framåt, med vattenanvändning. Och det är redan krav i vård, omsorg och kontor. Man lär sig använda sprinkler. Men vi har ingen ståndpunkt om det ska användas eller inte – det är upp till bolagen att bestämma, säger Susanne Rudenstam.
Vi är en sektor som är starkt växande
De svenska försäkringsbolagens försiktighet leder till att vissa projekt kan stöta på patrull när de ska försäkras. Nu är försäkringsbranschen i hög grad än internationell aktör och det finns återförsäkringsbolag på den marknaden.
– Det finns erfarenhet i bland annat Storbritannien av trähusbyggande och försäkringsbolagen där som vi talat med säger ”early engegemant to understand risk” är det viktiga. Att förstå är centralt, säger Susanne Rudenstam.
Hon konstaterar slutligen att det finns intressen hos vissa aktörer att sätta extra fokus på brandrisken.
– Vi är en sektor som är starkt växande och det gör att vi granskas och nagelfars noga just nu, inte minst av de som företräder betongindustrin.