Øresundsbro Konsortiets senaste årsmätning av biltrafiken över Öresundsbron visade ett rekord. Foto: Drago Prvulovic
Publicerat 11 januari, 2017

Trafikrekord över Öresundsbron

7.424.000 motorfordon under 2016 är det högsta antalet passager under ett år i Øresundsbrons historia. Gränskontrollerna ligger sannolikt bakom resenärernas val att ta bil framför tåg.

När Øresundsbro Konsortiet gör en första summering av trafikstatistiken för hela året 2016, står det klart att ett nytt rekord har slagits. 7.424.000 motorfordon passerade bron under året, inklusive skottdagen 29 februari. Det är det högsta antalet någonsin. Förra rekordet var från 2009 och var 7.104.000 motorfordon.

[ Annons ]

Fritidstrafiken är den största kategorin och också den som ökar mest. Det märktes inte minst i årets slutskede. Den 23 december till 26 december passerade 49.814 personbilar bron. 2015 passerade 47.014 personbilar under samma datum. Det är en ökning med 6 procent.

– Både svenskar och danskar åker alltmer över bron på sin fritid. Den senaste tiden har den försvagade svenska kronan gjort Sverige billigare för danskarna. Många danskar valde att göra sin julshopping i Sverige, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning & Marknad vid Øresundsbro Konsortiet.

Gränskontrollerna, som gjort det besvärligare för tågresenärerna, spelar också in. Även om Konsortiet sett en stark ökning av fritidstrafiken under flera år, även före kontrollerna, så kan det inte uteslutas att fritidsresenärer under 2016 valt bil framför tåg av det skälet, menar Fredrik Jenfjord.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]