[ Annons ]

Det är mycket energi som går åt i tvättstugan. En av de stora bovarna är torkutrustningen som faktiskt kräver mer elenergi än själva tvättprocessen.
Publicerat 7 december, 2014

Torkning – en stor energibov

Det är mycket energi som går åt i tvättstugan. En av de stora bovarna är torkutrustningen som faktiskt kräver mer elenergi än själva tvättprocessen.

Det är torkningen som använder mest energi. Det kom BeBo fram till när man testade torkutrustning i samband med en teknikupphandling av energisnåla tvättstugor* .

[ Annons ]

Den energikrävande frånluftstumlaren är vanligast i många tvättstugor. Tumlaren, som använder rumsluft för att torka, blåser ut luften ur rummet för att det inte skall bli varmt och fuktigt i tvättstugan.
– Varje torkprocess suger ut 200 kubikmeter luft från tvättstugan som måste värmas, vilket inte är en kostnad som syns direkt. Ofta mäter man bara elanvändning och tycker att det inte drar så mycket el. Men du utnyttjar luften som torkmedium och inte elen, säger Roland Jonsson, energichef på HSB och projekt­ledare i BeBos teknikupphandling.

I en värmepumpstumlare används energin på ett smartare sätt. Maskinen är en sluten krets som avfuktar luften och återanvänder sedan värmen i torkprocessen.
– Om man byter till en vär­me­pumps­tumlare kan man minska energianvändningen till en tredje­del. Nästa generations torktum­lare halverar energi­användningen från värmepumpstumlaren. I teknikupphandlingen kunde vi konstatera att om du sätter in en ny frånluftstumlare idag är det lönsamt att byta ut den mot en mer effektiv imorgon, säger Roland Jonsson.

Med flera täta maskiner i ett utrymme uppstår inte fuktproblem vilket gör det möjligt att bygga mycket mer kompakta tvättstugor.

Om en otät torktumlare står i samma utrymme som ett torkskåp blir det torkskåpet som avfuktar torktumlarens avluft, eftersom torkskåpet normalt är mycket otätare än torktumlaren.
Det resulterar i att torkskåpet tar längre tid för torkning och då drar mer energi.

* BeBos aktiviteter ska genom en samlad beställarkompetens leda till att energi­effektiva system och produkter tidigare kommer ut på marknaden.Läs mer på
www.bebostad.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]