Fredrik Wirdenius Foto: Vasakronan
Publicerat 12 september, 2018

Toppresultat för Vasakronan i GRESB

Vasakronan är bäst i Europa och nia i världen på hållbarhet i Fastighetsbranschen. Det visar årets upplaga av GRESB – Global Real Estate Sustainability Benchmark.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) mäter och utvärderar hållbarhetsarbete i fastighetsbolag ur ett investerarperspektiv. Det är ett viktigt index, eftersom hållbarhetsfrågor är allt viktigare för investerare. Och nu visar alltså årets upplaga av GRESB att Vasakronan rankas etta i Europa när det gäller hållbarhet bland de fastighetsbolag som i huvudsak arbetar med kontor, och nia i världen bland samtliga fastighetsbolag.

[ Annons ]

– Intresset för hållbarhetsfrågor har ökat dramatiskt hos både banker och i kapitalmarknaden. Det är fem år sedan Vasakronan emitterade världens första gröna företagsobligation. Sedan dess har efterfrågan på gröna investeringar ökat radikalt och Vasakronan har både fler och mer fördelaktiga finansieringskällor idag jämfört med tidigare. Det är numera uppenbart för alla att det är lönsamt att jobba med hållbarhetsfrågor, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Av Vasakronans totala låneportfölj på 62 miljarder kronor utgörs 28 procent av olika former av grön finansiering, där miljöcertifierade fastigheter med låg energianvändning är en grundförutsättning.

En grundförutsättning för den gröna finansieringen är att fastigheterna är miljöcertifierade och har låg energianvändning. Vasakronas fastighetsportfölj är till 85 procent miljöcertifierad i dagsläget, medan resterande 15 procent till största delen utgörs av fastigheter som ska utvecklas den riktningen. Det är också en av anledningarna till att Vasakronan höga poäng i GRESB-undersökningen.

– Antalet svenska bolag som deltar i GRESB ökar och vi ser att flera svenska bolag placerar sig i toppskiktet i jämförelse med övriga världen. Det gör att vi tillsammans ökar attraktiviteten för fastighetsinvesteringar i Sverige, säger Fredrik Wirdenius.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]