När sexton lägenheter i ett tidigare äldreboende i Örkelljunga blev ett konceptboende för äldre fylldes platserna snabbt. Unik konvertering, enligt socialnämndens ordförande.
I den demografiska förändringen som väntar med fler äldre talas det mycket om att öka antalet äldreboendeplatser. I stort råder en viss brist på äldreboenden i landet, men det visar sig också att många äldre inte vill bo i rena äldreboenden och i vissa kommuner, till exempel Göteborg, är det en överetablering av äldreboenden för tillfället.
I Örkelljunga i Skåne stod ett äldreboende, Tallgården, tomt efter att de boende flyttat till renoverade Södergården.
– För ungefär ett år sedan började vi fundera på vad som kan göras med fastigheten och de 35 rum som finns där. Det var då tanken kom att göra ett konceptboende för invånare över 75 år och som har mycket hemtjänst, säger Stefan Svensson (SD), ordförande i socialnämnden i Örkelljunga.
Tallgårdens seniorcenter, som är namnet på det nya boendet, har sexton lägenheter som nu är bostäder åt fjorton hyresgäster. Det är ett sorts mellanstegsboende för äldre med ökande hjälpbehov. Husets första våning renoverades och de sexton lägenheterna kompletterades med pentryn och fler garderober.
– De hyrdes ut fort vilket visar att vi har många äldre som bor ute på landsbygden dit hemtjänsten har långt tid att nå ut. Med nära hemtjänst och flera samlade på samma plats kommer både de äldre och kommunen att tjäna på det, säger Stefan Svensson.
Ewa Welander Månsson, avgiftshandläggare i Örkelljunga kommun, säger att många av de äldre har sökt sig till seniorcentret för att slippa vara ensamma.
– Här finns lite personal på dagtid och måltider som kan ätas gemensamt med andra. Allt är på bottenvåningen, vilket gör det enkelt att ta sig ut.
Ombyggnaden kostade cirka två miljoner. Det som fördyrade var säkerhet med sprinklersystem.
– Mig veterligen känner jag inte till att andra kommuner gjort något liknande, kanske är det fler som gör det nu, säger Stefan Svensson.