Fastighetsbranschen riskerar att än en gång hamna i kläm med allt för detaljerade krav på energieffektivisering. Varningen kommer från Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé, som är först ut i en serie intervjuer med kandidater i EU-valet.
Slutversionen av EPBD, EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, är sedan en tid tillbaka antaget. Utformningen blev, enligt de flesta svenska bedömare, mer balanserat, med färre detaljregleringar och större flexibilitet för fastighetsägare än det ursprungliga lagstiftningsförslaget som presenterades av kommissionen för drygt två år sedan.
Just nu ligger inga konkreta lagförslag, som på ett så direkt sätt rör svenska fastighetsägare, i beredskap för EU:s beslutsmaskineri. Möjligtvis dock att EU-kommissionens förslag om markhälsa och resiliens kan få viss betydelse, menar Tomas Tobé. Parlamentet har intagit en position, men ministerrådet måste enas innan trepartsförhandlingar kan börja.
– Förslaget skulle riskera fördyra och försvåra bostadsbyggande. Därför röstade Moderaterna nej, säger Tomas Tobé.
Fastighetsbranschen riskerar även denna gång hamna i kläm.
Fokus för den gångna mandatperioden har till stor del handlat om hur EU ska uppfylla 2030-målen för utsläppsminskningar. Under nästa mandatperiod kommer det att handla om 2040-målen.
– Både vad de ska vara, och hur de ska uppnås. Fastighetsbranschen riskerar även denna gång hamna i kläm, med allt för detaljerade förslag kopplat till energieffektivisering eller fastighetsdrift. Det vill Moderaterna motverka, säger Tomas Tobé.
Parlamentet har under denna period fokuserat mycket på energifrågor. Kommer det att kvarstå?
– Ja. Klimatfrågan kräver en fullskalig elektrifiering. För det krävs mer ren energi. Hur EU:s regelverk ska utformas för att främja detta kommer vara en huvudfråga under de kommande åren. Från Moderaternas sida vill vi att kärnkraften ska behandlas på ett lika förmånligt sätt som det förnybara, säger Tomas Tobé.

Parlamentet har drivit en ganska offensiv klimatagenda – EPBD är ett exempel. Kommer det att mildras eller öka under nästa mandatperiod?
– Det som står på spel i detta avseende är den grundläggande frågan om EU ska ställa om, eller stänga ned. De rödgröna partierna har nu någon form av inbördes överbudstävling om att föreslå mest långtgående klimatmål. Vi vill se till att det klimatmål som sätts för 2040 skapar rätt förutsättningar för konkurrenskraft.
Med tanke på vilka långtgående konsekvenser ett genomförande av EPBD, som det först var utformat, hade fått för svenska fastighetsbransch – som i en europeisk kontext redan kommit långt på vägen mot fossilfrihet – var det länge väldigt tyst i Sverige om förslaget. I flera andra medlemsländerna har detta varit en ganska stor sak. Till saken hör att man från regeringens sida menade att man under tiden som ordförandeland inte kunde driva en egen linje. Antalet svenskar inom EU:s förvaltning har under en tid minskat stadigt, och från allt fler hörs röster att Sverige måste ta en mer aktiv roll.
– Det sägs ofta att Sverige är dåliga på att påverka tidigt, och det har stämt ibland, och ibland inte. Den moderatledda regeringen visade exempelvis tydligt under det svenska EU-ordförandeskapet att det går att sätta agendan, då man verkligen lyckades rikta fokus mot EU:s konkurrenskraft, säger Tomas Tobé.
Moderaten Tomas Tobé var ordinarie riksdagsledamot 2006–2019. Han har varit ledamot av Europaparlamentet sedan juli 2019. Bland uppdragen i Bryssel finns bland annat ordförande i utvecklingsutskottet och ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter. När Europaparlamentet voterade om energieffektiviseringsdirektivet den 14 mars 2023 röstade Tomas Tobé nej.