Peter Eriksson kan tänka sig att sitta kvar en mandatperiod till om han blir tillfrågad. Foto: Johan Bergmark.
Publicerat 6 december, 2017

”Tjäna pengar även på billiga hus”

NYTT NUMMER: Inbromsningen på bostadsmarknaden är tillfället för bygg- och bostadsbolagen att rikta blickarna mot billigare bostäder. Det anser bostadsminister Peter Eriksson i en stor intervju.

– Det kanske inte längre går att få de stora vinsterna som man hade tänkt sig, säger Peter Eriksson när Fastighetstidningen träffar bostadsministern på departementet i centralposthuset.

[ Annons ]

Han anser att bygg- och bostadsbolag måste byta fokus och inte enbart bygga för de med stor plånbok.

– Springer alla på den bollen kommer det att sluta med att ingen tjänar pengar. Om man i stället tittar på behovet, bra och billiga bostäder, så kommer man att tjäna pengar även i det segmentet.  Jag är säker på att det med tiden går att hitta lönsamhet även för den typen av lägenheter, även om det initialt inte är lika lönsamt som att bygga exklusivt.

I intervjun berättar han även om att bostadsbidrag är fel verktyg för att få in socialt svaga på bostadsmarknaden.

– Bidragen måste höjas väldigt mycket i så fall. Allmännyttan i Stockholm bygger bostäder med en hyra på 12 000–15 000 kronor i månaden, ska du ge bostadsbidrag till vanligt folk kommer det att kosta skjortan.

Läs hela intervjun med Peter Eriksson i Fastighetstidningen nummer 8 finns att läsa i det digitala arkivet. 

I detta nummer även:

Det stora detaljhandelsskiftet
Om hur digitaliseringen skapat helt nya förutsättningar för handeln. Om man ska hänga med gäller det att hålla koll på den snabbt växande e-handeln.

Heta Hederos tar hem spelet
Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, har stenkoll på digitaliseringens villkor i utvecklingen av citys hetaste kvarter.

Åter dags att energideklarera
Att ha koll på 2018: För många är det dags att förnya sin energideklaration. En deklaration som fått utstå en hel del kritik under åren.

Parkeringsnorm noll
Krav på p-platser vid bostadsbyggande medför dyra merkostnader. Läs om forskaren, bostadsutvecklaren och planarkitekten som istället vill satsa på inbyggd mobilitet.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]