Bidrag mot buller, upplåtelseformen som floppade och flimrande lågenergilampor. Ämnesbredden är stor bland de av Fastighetstidningens artiklar som väckte störst intresse under 2016. Här har du chansen att läsa dem igen.
Vad hände egentligen i branschen i fjol? Redaktionen bjuder på en topp tio-lista över 2016:s mest lästa artiklar som kanske kan sammanfatta en del av det år vi lämnat bakom oss.
Bostadsbrist stod i fokus i många av fjolårets artiklar i Fastighetstidningen, men också mer glädjande ämnen har tagit plats i papperstidningen och på webben – intresset för stadsutveckling och hållbarhet växer sig allt större hos den breda allmänheten, och den utvecklingen är påtaglig när redaktionen sammanställer 2016:s mest lästa artiklar. Årets läsartopp skvallrar vidare om stor nyfikenhet på Ilija Batljans nya affärer, och om fastighetsägarens utmaning att välja rätt bolag i förvaltningsdjungeln.
Trevlig läsning önskar vi på redaktionen!
Torn och tinnar på ett nybyggt hus? Är det så folk vill ha det om de själva fick bestämma? Kritik riktas mot att vi bygger likformiga ”lådor”. Frågan är känslig – inte minst av ideologiska skäl. Arkitekter känner sig utpekade och byggare talar om projekt med rimliga kostnader.
Med sin utanförblick utmanar Viktoria Walldin vår syn på social hållbarhet. Fastighetsbranschens rättframma socialantropolog vill ta fajten mot den växande segregationen. Och mer än gärna slår hon hål på myten att vi står oss internationellt.
3. Få söker bidrag för att sänka buller
Fastighetsägare i utsatta lägen kan få bidrag för att sänka bullret. Men få känner till möjligheten. I Göteborg har till exempel bara hälften av kommunens budgeterade bullerbidrag gått åt.
Maria Wetterstrand, fristående samhällsdebattör, anser att vi borde prata mindre om barnens skärmtid och mer om hur vi skapar utemiljöer som är välkomnande och roliga för barn.
5. ”Om man inte har koll riskerar man att hamna i skiten”
Bara för att man har väl underhållna fastigheter i rätt läge är det inte självklart att man sitter säkert. Digitaliseringen förändrar branschens sätt att möta kunden och att göra affärer. En som inte tänker missa fastighetsbranschens svar på Netflix eller Uber är Urban Edenström.
6. Snurrigt värre att välja förvaltare
Göra själv eller leja ut? Slimmad organisation eller kontroll? Frågorna är många när det är dags att välja förvaltning, en bransch som har hamnat lite i skymundan.
7. Handelsresande i fastigheter
En grå Audi och en sprucken mobil. Rekvisitan är onekligen minimal när Ilija Batljan ger sig ut för att jaga fastigheter land och rike runt. Inget kontor, inget stort företag där sekreterare, ekonomer och jurister backar upp. Nu är han ensam och nu är han revanschsugen.
8. Ägarlägenheter blev en flopp
Flipp eller flopp var frågan när ägarlägenheten introducerades. Fyra år efter reformen har det hänt ytterst lite. Trist menar ekonomer som hävdar att den skulle kunna lösa en del av bostadsbristen.
9. De snåla lampornas problem i ljuset
De energisnåla lamporna kapar definitivt elnotan. Men de ställer också till med en hel del problem. Ljusexperterna reder ut begreppen och delar med sig av sina tips till fastighetsägare.
10. Fastigheter lockar kapital
Bankerna har välfyllda kassor och få fastighetsägare får nobben på sin låneansökan idag. Jakten på avkastning ökar också riskaptiten men varken investerare eller utlånare är oroade – än så länge.
Bubblare:
Den här artikeln tog sig bara nästan in på fjolårets 10 i topp, men i dessa dagar av trängande bostadsbrist kanske det också kan vara intressant att låta sig inspireras av bostadsrättsföreningarna som skapar nya lägenheter i sina befintliga utrymmen:
Råvindar som blir exklusiva bostadsrätter är sedan länge en lönsam affär för bostadsrättsföreningar i storstäderna. Nu riktas även blickarna längre ner mot lokaler i bottenplan och källare.