För 13 år sedan skänkte Timrå kommun ishallen Timrå stadion till Timrå IK. Nu köper kommunen tillbaka arenan för 45 miljoner.
Publicerat 4 maj, 2015

Timrå kommun köper Eon Arena för 45 miljoner

För 13 år sedan skänkte Timrå kommun ishallen Timrå stadion till Timrå IK. Nu köper kommunen tillbaka arenan för 45 miljoner.

Efter många år av ekonomiska bekymmer säljer idrottsklubben Timrå IK Eon Arena till Timrå kommun. På en presskonferens i torsdags meddelades en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Centerpartiet i kommunstyrelsen.

[ Annons ]

Beslutet går ut på att kommunen köper tillbaka arenan för 45 miljoner kronor och att Timrå IK betalar hyra enligt en upptrappningsmodell där hyran ökar från 3 till 5 miljoner under en treårsperiod. Timrå kommun kommer också att köpa drift och underhåll för Eon Arena av Timrå IK för 6,5 miljoner kronor årligen.

– Om vi inte köper arenan försätts Timrå IK i konkurs och det valet tänker inte majoritet i den här kommunen göra. Och det innebär att vi säkrar ungdomsverksamheten, föreningslivet, hockeygymnasiet, konståkningsklubben och en mötesplats med ishall i Timrå, sade kommunstyrelsen ordförande Ewa Lindstrand på presskonferensen.

Arenan har legat ute till försäljning i flera månader och fått ett antal bud. Kommunen bjöd tidigare 15 miljoner kronor för arenan i januari. Även det lokala fastighetsbolaget Tvättbjörnen lade flera bud.

– Vi skulle betala 25 miljoner och räknade då på drifts- och underhållskostnader på 10,5 miljoner per år. Sedan tillkommer kapitalkostnaden för differensen 25 till 45 miljoner. Jag tror inte det blir billigt för skattebetalarna. Däremot tycker jag inte att det är fel att en kommun äger en ishockeyarena, men då måste man vara duktiga fastighetsägare också, säger Stig Svedberg, vd Tvättbjörnen i en intervju med Sundsvalls Tidning.

Ett slutgiltigt beslut om försäljningen tas på kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]