[ Annons ]

Foto: Holger.Ellgaard/Wikipedia.
Publicerat 22 mars, 2016

Timbro kritiska mot Granskningsnämnden

Granskningsnämnden har beslutat att inte granska Sveriges Radios och Sveriges Televisions skildrande av tomtockupationen som ägde rum i Malmö i höstas. Inslagen har anmälts för att vara partiska och snedvridna eftersom markägaren inte gavs möjlighet att få komma till tals.

Uppdrag gransknings uppmärksammade tv-reportage om de migranter som ockuperade tomten Sorgenfri i Malmö i höstas blev startskottet på en intensiv debatt. Timbro Medieinstitut menade då att rapporteringen var ensidig eftersom markägaren inte fick komma till tals i något av de cirka 25 inslag som följde reportaget.

[ Annons ]

En privatperson valde att anmäla Sveriges Radio till Granskningsnämnden och menade att man i P4 Radio Malmöhus varit partiska i inslagen och därmed inte skött sina åtaganden enligt Sveriges Radios regler om opartiskhet.

Nu väljer ordföranden i Granskningsnämnden att inte pröva anmälan, ett beslut som heller inte går att överklaga.

Timbro Medieinstitut är kritiska till att anmälan inte prövas och skriver på sin hemsida att ”genom att avfärda en legitim och dessutom principiellt viktig anmälan undergräver Granskningsnämnden förtroendet för sin verksamhet”.

Timbro Medieinstitut kommer med anledningen av Granskningsnämndens beslut att presentera en rapport om nämndens prövning av sakligheten i SVT och SR. Rapporten presenteras på ett seminarium den 13 april.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]