[ Annons ]

85% är beläggningen på kontorshotell hos yta.se Foto: Shutterstock
Publicerat 22 juni, 2022

Tillnyktring på kontoren

Låga kostnader är det verkliga skälet till fastighetsägarnas kärlek till coworking.

Rådgivningstjänsten yta.se förmedlar kontorsplatser och sammanställer statistik för 130 kontorshotell i Stockholm med omnejd. Första kvartalet 2021 – när den globala pandemin slagit till med full kraft – rapporterade de anslutna kontorshotellen och coworking-lokalerna en vakansgrad på 39 procent. Ett år senare ligger beläggningen på 85 procent och de företagen indikerar att efterfrågan ökar.

Marknaden för kontorsplatser har utvecklats dramatiskt de senaste åren. 2015 slog it-entreprenören Ola Ahlvarsson upp portarna till Epicenter i AMF:s kontorsfastighet på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Några år senare värderades den amerikanska motsvarigheten WeWork till ofattbara 46 miljarder dollar för att kort därefter falla ihop likt en sufflé.

[ Annons ]

Sedan kom pandemin, kriget i Ukraina och en betydligt svalare kapitalmarknad. Tre år efter WeWorks monstervärdering vet vi att coworking, agila kontor och verksamhetsbaserade lokaler inte var så omvälvande. En tillnyktring har skett.

En kommersiell fastighet värderas inte nödvändigtvis högre bara för att den har två av åtta våningar uthyrda till ett kontorshotell, där 70 procent av kontorsytan upptas av nystartade app-utvecklare.

– Ett väl fungerande coworking-koncept har ett mervärde för fastighetsägaren eftersom det skapar en dynamik och flexibilitet som gör fastigheten mer attraktiv, både för befintliga och potentiella hyresgäster, säger Fredrik Ronvall, chef för fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter, som i dagsläget äger två fastigheter där coworking-operatörer står som hyresgäster.

Av allt att döma är coworking-lokalerna här för att stanna. Delvis eftersom de fyller en viktig funktion för de stora fastighetsbolagen. Genom att låta en låta en operatör, alltså en hyresgäst som skär emellan och hyr ut till mindre aktörer, sköta verksamheten kommer man indirekt åt marknadssegmentet små och medelstora företag med hög tillväxt.

Men det främsta skälet återfinns på kostnadssidan. Hyresgästanpassningskostnaden är radikalt lägre eller rentav obefintlig med ett kontorshotell som hyresgäst. Fastighetsägaren har visserligen betydligt lägre intäkt än operatören per kvadratmeter, men i gengäld har han ett stadigt kassaflöde över ett långt hyreskontrakt och en kostnad per hyresgäst som är betydligt lägre. Det är varken särskilt revolutionerande, men lönsamt på nedersta raden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]