[ Annons ]

Mjuka golv och brandskum i köksfläkten, men samtidigt inbjudande och bekvämt. Micasas nationella inspirationsmiljö för framtidens bostäder visar hur hemtrevnad kan gå ihop med tillgänglighet.
Publicerat 7 februari, 2013

Trevlig tillgänglighet – De visar framtidens boende

Mjuka golv och brandskum i köksfläkten, men samtidigt inbjudande och bekvämt. Micasas nationella inspirationsmiljö för framtidens bostäder visar hur hemtrevnad kan gå ihop med tillgänglighet.

Visnings­miljön vid Södra station i Stockholm ska ge inspiration och kunskap om utveckling av nuvarande och framtida bostäder för personer med tillgänglighetsbehov. Bakom satsningen står Hjälpmedelsinstitutet och fastig­hetsbolaget Micasa som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgs­fastigheter.

[ Annons ]

Konceptet består av ett visningsrum för tekniska hjälpmedel och produkter, samt två kompletta lägenheter – en som föreställer ett boende i det egna hemmet och en som visar hur ett vård- och omsorgsboende kan se ut och fungera med hjälp av moderna lösningar.

Tv-bänken är monterad i lagom höjd på väggen för att någon med nedsatt balans ska kunna stödja sig på den. Det parkettliknande golvet är mjukt för att minska skador vid ett fall. En rörelse­detektor registrerar varje gång en hand sträcks in i medicinskåpet och kan skicka ett larm till vårdpersonalen eller en anhörig om medicinen glömts bort. Varje funktion i lägenheterna är noga uttänkt för en så enkel användning som möjligt. Men syftet är inte att konceptet ska kopieras rakt av till varje bostad som anpassas för någon äldre eller funktionsnedsatt person.
– Vi visar upp de bästa lösningar som finns idag, men det är varken rimligt eller nödvändigt att ha allt i en och samma bostad. Det handlar först och främst om inspiration, säger Jan Grönlund, direktör på Hjälpmedelsinstitutet.

Vissa kostnader för att tillgänglighetsanpassa ett boende täcks ibland av statliga bostadsanpassningsbidrag. Många av lösningarna i visningsmiljön kan bli dyra när kostnaderna för hjälpmedlen, installationer och nödvändiga ombyggnader räknas in, men Anders Nordstrand, vd för Micasa Fastigheter, menar att det handlar om lite pengar i relation till kostnaderna för en vård- och omsorgsplats.
– Varje år som en äldre person kan bo kvar hemma innebär en samhällsekonomisk besparing på 500 000–600 000 kronor, säger Anders Nordstrand.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]