För första gången på flera år har glesbygdskommunerna ett flyttningsöverskott. Men Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, varnar för att kalla det ett trendbrott.
Siffror från Statistiska centralbyrån visar att landets glesbygdskommuner 2013 hade ett flyttningsöverskott (skillnaden mellan in- och utflyttningar) på 161 flyttningar. Att jämföra mot ett underskott på 114 flyttningar 2012. Utöver en stor flyktinginvandring handlar det om ”livsstilsinvandring”, främst människor från Tyskland och Nederländerna som sökt sig bort från det tätbefolkade Europa.
I en artikel i Dagens Nyheter talas det om ett trendbrott.
–?Många hävdar att glesbygden är på väg att dö ut. Men vi har faktiskt inte haft så stora tapp de senaste åren. En stor förklaring är ökad inflyttning, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund i Jämtland till Dagens Nyheter. Vad man bör komma ihåg är att glesbygdskommunerna totalt sett har en negativ befolkningsutveckling. Det föds färre personer än det dör, att då vissa kommuner visar ett flyttningsöverskott påverkar marginellt i det stora hela.
Charlotta Mellander är en av landets främsta experter på stadsutveckling och regional utveckling. Hon menar att det är olyckligt att sprida bilden av att det skulle handla om ett trendbrott baserat på siffror från ett enda år.
– Jag tycker att det är oerhört synd om man ser detta som beviset på ett trendbrott. Risken är att många kommuner lutar sig tillbaka i väntan på att det ska vända av sig självt, det har det inte gjort på 40 år.
Charlotta Mellander menar alltså att det inte går att tala om att utvecklingen vänder utifrån ett kortsiktigt plus i statistiken. Vad man istället måste förhålla sig till är den långsiktiga utvecklingen vi haft där stora städer växer och de små minskar i befolkning . För att dessa små kommuner ska ha en chans menar hon att det krävs en förbättrad, långsiktig strategi, både på regional och nationell nivå.
I senaste numret av Fastighetstidningen utvecklade hon sina tankar. Läs intervjun här.