[ Annons ]

Visionsbild av den tillfälliga saluhallen som kallbadhus. Illustration: Tengbom
Publicerat 20 september, 2017

Tillfällig saluhall kan få nytt liv

Ett ungdomshus i Skärholmen, ett kulturcentrum i Rissne eller ett kallbadhus vid Skanstull? Tengbom har tagit fram tre förslag för vad den tillfälliga saluhallen på Östermalm i Stockholm skulle kunna användas till när torghandeln flyttar tillbaka till Östermalms saluhall.

Det är många som undrar vad som kommer att hända med trästrukturen på Östermalmstorg i Stockholm när torghandeln flyttar tillbaka in i anrika Östermalms Saluhall. Tengbom, arkitekterna bakom den populära träbyggnaden, har därför tagit fram tre oberoende förslag som visar på vilka visionära möjligheter som finns.

[ Annons ]

– Med tre visionsbilder vill vi diskutera nya funktioner som bidrar till att utveckla våra stadsrum. Tillfällig och återbrukbar arkitektur gör det möjligt att prototypa fram nya lösningar; att testa sig fram till hur vi bäst exempelvis tillgängliggör stadsrum, överbryggar socioekonomiska diken eller jobbar med jämställdhet, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Varje förslag är tänkt att svara mot en aktuell samhällsutmaning och stärka staden ur ett socialt hållbarhetsperspektiv.

Här är de tre förslagen:

Ungdomshus
Ett ungdomshus med fokus på fysisk aktivitet placerat i närheten av Skärholmens köpcentrum kan bli ett alternativt uppehälle för utvecklande aktiviteter som dans, klättring och skate. Huset kan bli en öppen och välkomnande samlingsplats som har potential att läka hål i stadsplanen där ungdomar, och specifikt tjejer, hamnat i skymundan.

Visionsbild av den tillfälliga saluhallen som ungdomshus. Illustration: Tengbom

Kulturcentrum
Ett kulturcentrum placerat mellan Rissne och Ursvik, med aktiviteter för alla åldrar, kan ha en samlande effekt och på sikt överbrygga det socioekonomiska dike som uppstått mellan stadsdelarna. Med allt från scenkonst och utställningar till medborgardialog på programmet kan centret bli en naturlig mötesplats för boende såväl som ett utflyktsmål för besökare.

Visionsbild av den tillfälliga saluhallen som kulturcentrum. Illustration: Tengbom

Kallbadhus
Ett kallbadhus med bastu och uppvärmd pool, i direkt samklang med havet, gynnar både kropp och själ. Placerat mittemot badkvarteret Eriksdal kan ett kallbadhus knyta ihop Skanstull med Gullmarsplan och tillgängliggöra stadsrummet för människan, snarare än biltrafiken. Visionen förlänger inte bara badsäsongen utan också kopplingen stad – vatten.

Visionsbild av den tillfälliga saluhallen som kallbadhus. Illustration: Tengbom

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]