
Så vill fastighetsbolagen utveckla hyresrätten
I en undersökning har fastighetsägare fått frågor om vilka visioner de har för att utveckla hyresrätten.

Visioner kräver större mångfald
Att visionerna för hyresrätten finns är tydligt. Men för att de ska vara möjliga att förverkliga menar Anna Wiking att vi måste tillåta boendeformen en större variation och mångfald.

”En kärnfråga att kombinera kultur med infrastruktur”
Det behövs fler platser för kultur. Det behövs lokaler där kultur skapas. Och så ska kulturskaparna bo någonstans också. Varför inte lösa allt på ett och samma ställe tänker man på arkitektbyrån Stadstudio.

”Vi kan bygga trygga och trivsamma kvarter med framtidstro”
Hos Stena Fastigheter har man länge drivits av visioner om socialt ansvarstagande i den dagliga förvaltningen. Ett arbete som blivit allt viktigare att förankra i teorin.

”Det finns lösningar som fungerar här och nu”
Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP, och doktorand på KTH, ivrar för lösningar som kan leda till ett större socialt ansvarstagande på bostadsmarknaden.

”Vi måste bredda begreppet delning”
Nödvändigt att lösa. Svårt att få till i verkligheten. Trianons Anna Heide konstaterar att det är lätt att marknadsföra visioner där de boende delar det mesta. Men svårare att genomföra i praktiken.

”Skillnaden mellan olika boenden kommer att bli större”
Jessica Sund på Kizazi Fastigheter har en vision för den framtida hyresrätten där både delningsfunktioner och självständighet tar större plats.

”Vi kommer att röra oss mot hur det ser ut i övriga Europa”
Mikael Neuman efterlyser en övergång till hyressättning som det fungerar exempelvis i Finland – förhoppningsvis redan inom tio år. Här delar han med sig av sin vision för den framtida hyresrätten.

Hyresrätten som innovationsmaskin
Han äger och förvaltar de hus han skapat på ritbordet. För Cord Siegel fungerar hyresrätten som en lärprocess där insikter förverkligas i nästa projekt.

”Unga kontaktar mig och vill flytta ut från stan”
I takt med att fler söker sig bortom stadens puls växer en ny bostadstrend fram – på landsbygden. Det ser Andreas Andersson, fastighetsägare i Halland, framför sig när han siar om hyresrättens framtid.

Plan(lösning) för ökad gemenskap
Linda Teng tycker det behövs bostadsinnovation. Själv bidrar hon med forskning på hur regeländringar för studentbostäder kan ge högre resurseffektivitet, bättre kvalitet, minskad klimatpåverkan och lägre hyror.

”Vi måste erbjuda större variation”
Framtidens hyresgäst ställer högre krav på valfrihet. Det menar Britt Jämstorp i Karlshamn, som delar med sig av sin vision för den framtida hyresrätten.

”Vi är alla lite sårbara när vi flyttar, men också extra mottagliga”
I vår undersökning svarar många hyresvärdar att man vill arbeta aktivt för att stärka gemenskapen. En som vet hur är Lina Zakrisson, som skrivit boken Grannskapsrevolutionen.

”Hyresrätten kommer bli mer värdefull”
När fastigheter allt oftare ses som kapitalplaceringar i stället för hem riskerar både boendekvaliteten och hyresgästerna att bli förlorare, menar Anders Fransson, vd på Lifra.

”Den kooperativa hyresrätten kommer bli viktigare”
Anders Nordin i Örnsköldsvik ser den kooperativa hyresrätten som framtidens alternativ – särskilt för äldre som söker både frihet och social samhörighet. Här delar han med sig av sin vision.

”Segregationen löser vi inte genom att skrota bruksvärdessystemet”
Med utgångspunkt i vår serie artiklar om visioner för hyresrätten samtalar Fastighetstidningen med partiernas bostadspolitiska talespersoner. Vi mötte Märta Stenevi just innan hon meddelade att hon lämnar politiken.

”Hyresrätten måste kunna anpassas efter behov”
Fastighetstidningen möter partiernas bostadspolitiska talespersoner för ett samtal om visioner för hyresrätten. Kristdemokraternas Larry Söder menar att friare hyressättning är nödvändigt om de inte bara ska bli just visioner.

”Hyresmarknaden fungerar bara när den är reglerad”
Moderaten David Josefsson vill reformera en hyreslagstiftning som han menar gröper ur marginalerna, förhindrar innovation och stänger ute människor från bostadsmarknaden.

”Jag tror att det finns efterfrågan på mer variation”
Socialdemokraten Jennie Nilsson stänger inte dörren för reformer på hyresmarknaden. Men menar dels att hindren ofta inte finns i politiken, dels att förändringar måste göras i en större helhet.

”Hyresgästföreningens monopol har blivit för starkt”
I fastighetsbolagens lummiga visioner hittar Mikael Eskilandersson kopplingar till Sverigedemokraternas landsbyggdsvurm. Men ger en känga för att man låst sig till en motpart i hyresförhandlingarna.

”Det går inte att prata om en lösning på allas problem”
Centerpartiets Alireza Akhondi är öppen för att genomföra reformer på flera fronter på bostadsmarknaden. Men han ser just nu inga direkta öppningar i det dagspolitiska läget för att det ska genomföras.