”Folk kommer att hamna i efter-covid-19 eufori”
Vi behöver planera för ett större behov att vistas ute menar Sabina Johnsen, affärsområdeschef på Tengbom. Hon skickar också med en varning för ökande segregation i städerna.
”En smärtsam diskussion om vilken samhällsnytta man tillför”
Ställ tydliga krav på hållbarheten i de företag som räddas. Annars är risken står för en tillbakagång efter krisen. Det anser Andreas Gyllenhammar som arbetar med hållbarhetsfrågor på Jämtkraft.
”Täthetsgraden i byggandet ifrågasattes även innan corona”
Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco, ser möjligheten att göra något radikalt annorlunda. Inte minst tror hon att vi kommer att ifrågasätta täthetsgraden i byggandet.
”Städernas styrkor och svagheter kommer att förstärkas”
Visst tar städerna stryk. Men det är också där potentialen för återhämtning är som störst. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, ger inte mycket för talet om stadens tillbakagång.
”Det påverkar inte våra planer att bygga bostäder i storstaden”
Den minskade efterfrågan på bostäder blir nog trots allt tämligen kortvarig, spår Johan Skoglund, vd JM. Han öppnar för möjligheten att konvertera bostadsrätter till hyresrätter om försäljningen stannar av.
”Få längtar tillbaka till bondesamhället”
Erik Herngren, strategisk rådgivare på Kairos Future, tror inte att den sociala isoleringen blir alltför bestående. Vår möteslängtan är alltför stor.
”Inte ett argument för mer utspridd stad”
Att vi på många platser frångått stadens robusta struktur kan leda till att de svagare lägena slås ut. Det befarar Lars Marcus, arkitekt och professor i stadsbyggnad på Chalmers.