[ Annons ]

Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso och Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska Museet. Foto: Stora Enso
Publicerat 13 februari, 2019

Tekniska museet byggs ut – i trä

Stora Enso och Tekniska museet inleder samarbete. Tillsammans ska de uppföra hållbar byggnad i trä som ska innehålla en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome.

Wisdome, som är en av Tekniska museets viktigaste satsningar sedan grundandet för 100 år sedan, ska med hjälp av svensk visualiseringsteknik i skapa en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Detta ska enligt museet hjälpa besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.

[ Annons ]

Projektet är möjligt genom donationer på 85 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt Tekniska museet-knutna Stora fonden och skogsindustriföretaget Stora Enso.

– Vi behöver nya sätt att förstå hur världen fungerar, och vi måste inspirera och väcka nyfikenhet för att kunna lösa framtidens globala utmaningar. Vi vill skapa en plats där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, och engagera barn och unga i att bygga sin egen framtid, säger Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska museet.

Wisdome ska inrymmas i en helt ny byggnad i massivträ. Tekniska museet har därför inlett ett samarbete med skogsindustriföretaget Stora Enso, som bidrar med expertis och hållbara träprodukter.

Bygget beräknas vara färdigt senast i början 2022

– Trä är framtid och innovation, men även ett byggmaterial som berättar vår historia. Det känns fantastiskt att få vara med i Tekniska museets arbete med att inspirera barn och unga, och att bidra med det mest hållbara byggmaterial som finns till en signaturbyggnad i Stockholm. Vi ser fram emot en byggnad som tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Vi vill att våra träprodukter ska användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]