Foto: Petter Cohen
Publicerat 26 oktober, 2015

Tar strid för hyran

De har skapat rubriker i kampen för rätt hyror och bygger ägarlägenheter för att finansiera satsningar på hyresrätten. Wåhlin är välkända i Stockholm och nu leds familjeföretaget av Fredrik Jansson.

Han är 40-plusare mitt i karriären, med fru, tre barn och villa i Täby. Gick i pappas fotspår och blev civilingenjör. Har lagom många vänner på Facebook. Presenterar sig på Linked in som någon som tror på utveckling, samarbete och en bra a?ffärsidé. Wåhlin Fastigheters frontfigur ler åt bilden av sig själv.

[ Annons ]

–?Vår affärsidé? Oj, den formuleringen ligger i min burk, säger Fredrik Jansson ärligt.

Han är 1,5 år gammal i vd-rollen för familjeföretaget Wåhlin Fastigheter och nummer tre i raden av externa vd:ar. Bakom sig har han en karriär på byggsidan, bland annat som distriktschef på Skanska samt som vice vd och marknadsdirektör på Cementa.

– Börjar jag snacka betong kan jag hålla på hur länge som helst.

Fredrik Janssons företrädare är fortfarande kvar i bolaget.

– Han fokuserade på projektutveckling medan jag ska framtidssäkra företaget med bibehållen lönsamhet. Min uppgift är att se till att det här växande företaget fortsätter växa på ett bra sätt och att vi har personal och kunder som trivs. Kund- och medarbetarundersökningar visar att vi är på väg åt rätt håll.

Asmus Pandikow bor med sambo och fem barn i en av ägarlägenheterna på taket till Sparrisen – 126 kvadrat meter med egen uteplats och utsikt över Huvudsta.
– Jag kommer från Tyskland och där är ägarlägenheter vanliga. Som jag ser det har ägarlägenheten bara fördelar. De åtta lägenhetsinnehavarna har bildat en samfällighet som beslutar om gemensamma investeringar men vad gäller vår lägenhet bestämmer vi allt själva och behöver aldrig fråga föreningen om lov för att renovera eller hyra ut till någon annan eller välja leverantör, säger Asmus Pandikow.

Wåhlin Fastigheters historia började ett år efter att Fredrik Jansson kom till världen, 1970, när snickaren Leif Wåhlin började bygga och sälja småhus. Snart kunde Leif Wåhlin köpa en hyresfastighet i Solna och företaget växte genom att köpa och renovera gamla hus men också genom att bygga nya. I dag är Wåhlin Fastigheter en av Stockholms största privatvärdar med cirka 100 fastigheter, 3?000 lägenheter och 300 lokaler. Med en personal styrka på 35 personer driver de egen projektering och förvaltning.

BOSTAD ÅT ALLA är ledstjärnan. Lösningen heter hyresrätt, men på vissa villkor. Wåhlin Fastigheter skapade rubriker när de i början av 2015 drev igenom hyreshöjningar i sitt bestånd i centrala Sundbyberg. Wåhlins hade renoverat och ville ha samma hyresnivåer som för likvärdiga fastigheter i innerstan. Fallet gick till hovrätten, som dömde till Wåhlins fördel och hyrorna höjdes med 60–80 procent. Domen väcker nya, viktiga frågor, menar Fredrik Jansson.

– Stockholms gränser förskjuts och det går inte längre att sätta hyror efter kommungränser. Hagastaden är ett exempel, där går kommungränsen mitt i en gata och två identiska lägenheter som ligger tio meter ifrån varandra kan ha olika hyror på grund av att de ligger i varsin kommun. Idag vill hyresgäster ha bra standard på sitt boende och vi hade investerat mycket i Sundbybergsfastigheten. Rätt hyror är helt avgörande för att ha råd med ett bra fastighetsbestånd och vi återinvesterar merparten av pengarna för att bygga fler hyresrätter.

Bidrar vi till ett välfungerande samhälle kring våra fastigheter så fungerar också fastigheterna.

För Wåhlins och Fredrik Jansson är det självklart att fastighetsägare har ett socialt ansvar.

– Allt hänger ihop. Bidrar vi till ett välfungerande samhälle kring våra fastigheter så fungerar också fastigheterna. Det här huset speglar den helhet vi vill stå för, säger Fredrik Jansson.

FAKTA/ WÅHLIN FASTIGHETER

Affärsidé: Att hyra ut bostäder och lokaler i egen förvaltning i Storstockholm, att vara ett långsiktigt tillväxtföretag som förvaltar, förvärvar och förädlar och som ska växa i takt med marknadens förutsättningar.
Ägare: Leif Wåhlin.
Antal anställda: 35.
Övrigt: Driver även golfanläggningen Arlandastad Golf.

HAN SYFTAR PÅ fastigheten vi befinner oss i, Sparrisen i Huvudsta. En kontorsfastighet från 1970-talet som byggts om till bostäder. I bottenplanet finns Wåhlin Fastigheters huvudkontor, på våningarna över 103 hyresrätter och ett LSSboende i Solna stads regi.

Han syftar också på sin hyresgäst Morteza. Han är en av de 2?657 ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige 2011 – 16 år gammal flydde han från krigets Afghanistan.

– Pappa är död, mamma och mina fyra syskon blev kvar. Pengarna räckte bara till att jag reste. Jag flydde med andra ungdomar i samma situation och det var tuff?t. Först kom jag till Malmö, sedan Hofors och Stockholm. Efter att ha bott hos en familj fick jag min första träningslägenhet när jag fyllde 18, säger Morteza.

I dag finns Mortezas familj i Iran. Via Skype följer de hans liv – han läser andra året på gymnasiet, extrajobbar när han kan och hjälper till som tolk i flyktingmottagandet på Stockholms centralstation.

Om ett år, när han fyller 21 och inte längre räknas som ensamkommande ungdom, måste han flytta ut. Och sedan?

TIO FRÅGOR/ FREDRIK JANSSON

Favoritfastighet: Mitt eget hem – och Wåhlin Fastigheters hus på Danviksklippan, den utsikten är svårslagen.
Favoritpryl: Allt som är tekniskt och mina grillar.
Favoritmänniska: Det blir flera, familjen.
Senaste kulturupplevelsen: En man som heter Ove på Chinateatern.
Skrattar till: Allt mellan himmel och jord.
Dold talang: Händig och klurig på det mesta.
Vill se mer av: Medmänsklighet.
Vill se mindre av: Falskhet.
Drömboende: Villa med tomt vid havet och en stor grill.
Dagens första tanke: Äntligen morgon!

–?Först ska jag klara gymnasiet, sedan behöver jag ett jobb. För att få bostad måste jag ha en inkomst, men jag kan försöka bo inneboende eller hos vänner. Sverige är bäst, här har jag min framtid, säger Morteza.

LÄGENHETEN HAR han fått via Skyddsvärnet i Stockholm – en ideell och obunden förening som sedan 1910 arbetar för att motverka social utslagning. I samarbete med kommuner, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen erbjuder Skyddsvärnet allt från familjehem och träningslägenheter till trygghetsvärdar på stan. Träningslägenheter är ett tillfälligt stödboende som organisationen erbjuder i samarbete med hyresvärdar och kan exempelvis vara aktuellt för någon med missbruksbakgrund eller ensamkommande flyktingungdomar.

– Träningslägenheterna finns i vanliga bostadshus och ska fungera som vanliga hem. Vi står för hyreskontraktet och är värdens garanti för att hyran kommer in och att det fungerar med grannarna, säger Per-Oskar Gundel, föreståndare för Skyddsvärnets träningslägenheter.

Wåhlin Fastigheter står för hälften av Skyddsvärnets cirka 50 träningslägenheter. Ett samarbete som är helt avgörande för Skyddsvärnet. Vad vinner Wåhlins på att engagera sig socialt?

– En känsla som inte går att mäta i pengar. Vi bara vet att det är rätt och på något sätt kommer det tillbaka till oss i en positiv anda. Gör vi väl så påverkar det alla omkring oss, hyresgäster, kunder och medarbetare. Vi går in för att vara en trygg, långsiktig värd både på individ- och samhällsnivå. Flyttar man in hos Wåhlin så bor man hos oss, det dyker inte upp något riskkapitalbolag efter några år, säger Fredrik Jansson.

DET HANDLAR OCKSÅ om långsiktiga hyresgäster.

–?Solna stad har frågat om vi kan hjälpa till med ett antal lägenheter till flyktingar, vilket vi kommer att göra. Vi vill dock att de som bor i våra lägenheter ska ha en realistisk chans att bo kvar och skaffa jobb i området. Därför är det viktigt att erbjuda lägenheter med rätt hyra. I Solna har vi mycket nyproduktion och de äldre, billigare hyresrätterna är populära, dem är det låg omsättning på. Det är inte enkelt och vi är bara i början av processen, säger Fredrik Jansson.

Långsiktighet för Wåhlins handlar också om att hitta hållbar finansiering. Därför har de bland annat satsat på ägarlägenheter. På taket till fastigheten Sparrisen i Huvudsta har Wåhlins byggt åtta ägarlägenheter – som en av de första i Sverige att kombinera ägarlägenheter och hyresrätter i samma fastighet.

FAKTA/ FREDRIK JANSSON

Yrke: vd för Wåhlin Fastigheter AB.
Ålder: 46.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Täby.
Fritiden: Motion, skjutsa barn, pyssla med hem och hus och resa med familjen.

– Ägarlägenheter är ingen jättegrej för oss, vi har hittills byggt totalt 14 stycken. Men vi använder ibland vindarna i nyförvärv till ägarlägenheter. Det är ett sätt att få möjlighet att köpa eller renovera hyresrätterna under vinden, säger Fredrik Jansson.

Tillväxtplanen säger att Wåhlin Fastigheter ska växa med 200–300 nyproducerade lägenheter per år, cirka 200 ska årligen renoveras. Projektet Rödlöken i Huvudsta, med 141 nybyggda hyresrätter, har till exempel just avslutats. 450 hyresrätter ska byggas i Sundbyberg och ytterligare 32 i Beckomberga. Tillbaka till affärsidén – hur lyder den?

–?Att jag inte kan den utantill är ingen kritik mot det som har varit. Vi har vuxit så mycket och lagt all kraft på det. Vi tittar just nu på hur vi ska prata om oss själva. Jag säger som vår ägare brukar säga, vi är ett tillväxtföretag som vill ha nöjda kunder och medarbetare och ska växa med marknaden, avslutar Fredrik Jansson.

– Vi är ett tillväxtföretag som vill ha nöjda kunder och medarbetare och ska växa med marknaden, säger Fredrik Jansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]