[ Annons ]

Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 25 maj, 2020

”Tänk om jag blir smittad?”

Få man stanna hemma från jobbet om man är orolig över att smittas av corona? Detta säger reglerna.

Hela världen befinner sig i ett väldigt speciellt tillstånd. Många känner olust inför att gå till jobbet av rädsla för att bli smittad av coronaviruset av kunder, kollegor eller medtrafikanter.

Men får jag vara hemma från jobbet för att jag är rädd för smitta? Ett enkelt svar är att oro inte är skäl för att inte utföra arbetsuppgifter. Om du som anställd uteblir utan arbetsgivarens samtycke så handlar det som huvudregel om arbetsvägran.

[ Annons ]

Verkligheten är dock ofta mer komplicerad än så, samtal och individuella bedömningar är ofta nödvändiga om signaler om befogad eller obefogad oro framkommer. Arbetsgivare och anställd måste föra en dialog och få fram vad som ligger bakom.  Är exempelvis den anställde själv eller någon närstående till denne i en riskgrupp för smitta?

Fundera i så fall tillsammans över åtgärder för att den anställdes arbetsmiljö ska bli bättre. Går det att lägga om arbetstider så att ensamarbete eller minimalt med kontakter möjliggörs? Kan personen jobba hemifrån eller sitta avskilt om denne måste befinna sig på jobbet? Håll en öppen dialog och informera tydligt om vilka villkor som gäller.

Om arbetstagaren jobbar hemifrån så har arbetsgivaren fortfarande ansvar för arbetstagarens arbetsmiljö. Kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrift om arbetsplatsens utformning går oftast att uppfylla i bostaden, men det gäller att tänka på ergonomi och belysning. Teknik och arbetsutrustning behöver fungera. Om sittplatsen i hemmet inte är lika bra som på jobbet är det viktigt att arbetstagaren tar fler pauser för att sträcka på sig. Det är också viktigt att arbetsgivaren och kollegor har regelbunden kontakt med den som arbetar hemifrån.

Charlotta Stensson
Förhandlingschef, Fastigo

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]