[ Annons ]

Foto: Jennifer Nemie
Publicerat 6 april, 2011

Systerbolaget

Systrarna Öhman gjorde som många andra i glesbygden. De lämnade Ljusdal och åkte till Stockholm. Men båda kom tillbaka för att driva fastighetsbolaget Seglet som nu har funnits i släkten i fyra generationer.

Vårsolen värmer och får taken att droppa i Ljusdal. Trots det ligger vinterns snö fortfarande decimetertjock längst med de plogade vägarna. Här, i Hälsinglads hjärta, bor systrarna Johanna och Julia Öhman som sedan två år tillbaka driver fastighetsbolaget Seglet.

[ Annons ]

Vi träffas på stadshotellet över en lunch. Medan vi zick-zackar oss fram till bordet blir Johanna Öhman stoppad av ett flertal lunchgäster som hejar glatt och vill småprata. När vi slagit oss ner förklarar hon att flera av personerna är hyresgäster.

– Det blir ju så när man bor i en liten stad. Alla känner alla.

Men det är nog inte bara småstadskänslan som gjort systrarna så populära. För att kunna fylla de 17 husen med hyresgäster strävar de ständigt efter att erbjuda sina kunder det där ”lilla extra”. Något som, enligt systrarna, är ett måste i en avfolkningsbygd som Ljusdal.

– Det är ju inte som i Stockholm där hyresgästerna slåss om lägenheterna. Här måste vi anstränga oss lite mer för att överleva, säger Johanna Öhman.

Familjeföretaget, Seglet, har funnits i släkten i fyra generationer

Men avfolkningsbygd till trots så har Seglet inga vakanser. Kanske beror det just på det där ”lilla extra”.

– Vi vill att varje hus ska upplevas som en egen oas. Alla hyresgäster ska se sitt hem som en lugn och harmonisk plats där de trivs och känner sig hemma, säger Johanna Öhman.

– Jag tror att hyresgäster som trivs och upplever sitt hem som något unikt är mer försiktiga och värnar om det, lägger Julia Öhman till.

Men låt oss nu backa bandet för att se hur systrarna Öhman, från början med helt andra ambitioner, till sist blev fastighetsägare och förvaltare. Familjeföretaget, Seglet, har funnits i släkten i fyra generationer och grundades av farfarsfar, byggmästare Johan Öhman. Det gick sedan vidare till farfar Edvard Öhman och hans bror Alfred Öhman för att sedan tas över av pappa Lars Öhman 1983. Trots den långa familjetraditionen var det dock aldrig självklart att systrarna skulle ta över verksamheten.

Systrarna Johanna och Julia Öhman driver sedan två år tillbaka fastighetsbolaget Seglet.

Storasyster Johanna Öhman lämnade Ljusdal på 80-talet. Efter att rest runt i världen och bott några år i Stockholm blev det två års ekonomistudier på Leksand folkhögskola. Sedan blev längtan efter Ljusdal så stor att hon tog beslutet att flytta hem igen.

– Men då visste jag inte alls vad jag ville jobba med eller göra. Ett tag var jag inne på att bli lärare.

Men ödet ville annorlunda. För i samma veva blev en medarbetare på Seglet sjuk och pappa Lars Öhman, som då drev fastighetsbolaget, frågade om inte dottern var intresserad av att börja arbeta i bolaget. Johanna Öhman tackade ja.

– Jag slängdes direkt in i det. Det var ”learning by doing” från dag ett. Men jag tyckte det var jätteroligt och blev fast. Nu har jag varit här i 18 år och tycker fortfarande att det är det roligaste som finns.

Bolaget har 17 fastigheter i centrala Ljusdal.

För lillasyster Julia Öhman var flytten hem ett större och mer oväntat steg. 23 år gammal åkte hon till Örebro för ekonomistudier och senare till Stockholm och storstadslivet.

– Jag var trött på småstadslivet och sa ”aldrig mer Ljusdal”, skrattar Julia Öhman.

I Stockholm började hon arbeta inom finansbranschen och träffade snart sin blivande man. Men trots att hon trivdes bra i huvudstaden så fanns Ljusdal ständigt i bakhuvudet. 2003 blev Julia Öhman invald i Seglets styrelse och samtidigt började pappan göra det klart för sina tre barn att han ville att de ska ta över bolaget. Men det kom att dröja till hösten 2007 innan Julia tog det slutgiltiga beslutet.

– Det var mer än ett skäl till varför jag valde att flytta tillbaka. Min man ville flytta från Stockholm. Vi hade fått barn och ville att de skulle växa upp i en lugn miljö. Jag hade också tröttnat på jobbet inom finansvärlden eftersom det kändes så abstrakt. I samma veva gick Johannas man bort och då kände jag att jag ville vara nära henne och hennes två barn, förklarar Julia Öhman.

Mamma Sonja Öhman har alltid varit en stor inspirationskälla för systrarna.

Idag är Julia Öhman vd (en titel som hon själv tar avstånd från – ”vi driver ju Seglet tillsammans”), Johanna Öhman fastighetsförvaltare och brodern Jon Öhman, som bor i Stockholm, sitter i styrelsen. Även pappa Lars Öhman sitter i styrelsen. Men trots att han är involverad på en strategisk nivå är systrarna överens om att han ändå släppt taget om bolaget.

– Han har varit riktig duktig. Vi trodde nog att han skulle lägga sig i mer än vad han gör. Men han låter oss verkligen köra vårt race, säger Julia Öhman.

Att Seglets hyresgäster är i fokus är tydligt när man hör systrarna Öhman prata. Till exempel får varje ny hyresgäst en pelargonia (en blomma som också återfinns i Seglets logotyp) i inflyttningspresent – allt för att känna sig välkomna. På Seglets hemsida har systrarna skrivit små korta texter om alla sina fastigheter med fakta och små anekdoter.

– Det är roligt för de boende att kunna läsa om husets historia, säger Johanna Öhman.

Johanna Öhman har en nära dialog med alla hyresgäster.

Men viktigast av allt är kanske dialogen som ständigt förs med hyresgästerna. Något som Johanna Öhman sköter med bravur.

– Johanna tar hand om kommunikationen med våra kunder. Hon känner alla hyresgäster och är nog en av Ljusdals kändaste personer, skrattar Julia Öhman.

Vi vill att varje hus ska upplevas som en oas och att alla hyresgäster se sitt hem som en lugn och harmonisk plats där man trivs.”

Totalt har bolaget 17 fastigheter i centrala Ljusdal och en omsättning på 15,5 miljoner. Den totala ytan är 20 000 kvadratmeter och ungefär hälften är hyreslägen­heter medan resterande yta består av lokaler och kontor.

– Hyresnivåerna ligger i snitt runt 900 kronor per kvadratmeter för lokaler och kontor. Detsamma gäller för bostäder, berättar Julia Öhman.

Beståndets totala värde ligger på cirka 100 miljoner kronor och många av fastigheterna köptes under 80-talet. I samband med förvärven rustades även flera av husen upp och moderniserades.

– Det innebär att det idag finns ett visst renoveringsbehov. Därför har vi satt igång med ett flertal större projekt. Bland annat kommer vi att investera i hissar och större balkonger i flera av fastigheterna. Vi tror att det kan locka hyresgästerna att välja just Seglet och stanna längre hos oss, menar Julia Öhman.

Familjen är en viktig del i Johanna och Julia Öhmans liv. Här med Julias barn Beppe och Janna.

Trots att Ljusdal hela tiden tappar folk till storstäderna och att befolkningen blir äldre så ser systrarna ljust på framtiden och har en mängd idéer och visioner om hur de önskar utveckla bolaget.

– Vi vill så mycket. Alla våra hyresgäster ska få sin egen oas, det är vårt mål. Men mer konkret så är miljö viktigt för oss och där vill vi göra mer än vad vi gör idag. Sedan funderar vi på att utveckla boende som kan komma att locka de äldre invånarna. Men var sak har var sak sin tid, menar Julia Öhman.

– Ett tag var jag inne på att investera och köpa nya fastigheter. Men samtidigt vill jag inte bli en karriärmamma som inte har tid med sina barn. När min man gick bort lovade jag mig själv att inte vara borta från mina söner och det är ett löfte jag tänker hålla, säger Johanna Öhman.

Julia Öhman tittar på sin syster och nickar instämmande, familjen är viktigast och expansionsplanerna får ligga på is ett tag framöver.

– Vi har ju inga anställda, det är ju bara vi två. Så just nu har vi fullt upp med att förvalta det bestånd vi redan har.

Om…
Johanna Öhman
Ålder: 42 år
Familj: Två söner Edvard 10 år, Kaspar 7 år och bonusbarnen Johanna 19 år och Anton 21 år.
Bor: Lägenhet i Ljusdal.
Bakgrund: Två års ekonomistudier.

Julia Öhman Persson
Ålder: 39 år.
Familj: Maken Stefan, tre barn, Sigge 6 år, Janna 3 år och Beppe 1,5 år.
Bor: Villa i Ljusdal.
Bakgrund: Ekonomiutbildning med inriktning mot organisation på Örebro Universitet, back-office koordinator och sedan redovisningschef på Swedbank Robur.

Om…
Fastighets AB  Seglet

Antal fastigheter: 17 varav ungefär hälften av ytan består av hyreslägenheter medan resterande yta består av lokaler och kontor.
Ägare: Syskonen Johanna och Julia och Jon Öhman.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]