[ Annons ]

Stockholms centralstation ska rustas inför framtiden. Foto: Shutterstock.
Publicerat 15 augusti, 2017

Sweco får uppdraget att rusta upp Stockholm Central

Sweco har anlitats av Trafikverket för att planera och utforma moderniseringen av stationsmiljön och järnvägsanläggningen vid Stockholms centralstation. Uppdraget omfattar hela anläggningen med alltifrån spår till plattformar.

Varje dag ankommer eller avgår cirka 1000 tåg från järnvägsanläggningen vid Stockholm Central. Därmed är stationen den mest trafikerade i Sverige. För att möta framtida behov och förbättra tillgängligheten för resenärerna behöver spåranläggningen och stationsmiljön nu moderniseras. Det inkluderar allt från växlar, nya uppställnings- och vändmöjligheter för tågen till renoverade och tillgänglighetsanpassade plattformar.

[ Annons ]

På grund av stationens omfattning, läge och centrala betydelse för Sveriges infrastruktur så blir projektet ett av de mest komplexa inom svensk järnväg hittills. Seco har anlitats av Trafikverket för upprustningen av platsen som kommer att pågå fram till 2022.

– Vi är glada att i tätt samarbete med Trafikverket skapa framtidens järnvägsnav för människor och gods. Helhetsåtagandet innebär att vi bidrar med vår expertis, erfarenhet och engagemang inom en mängd discipliner, från järnväg, miljö och arkitektur till konstruktion, installation och projektledning, säger Åsa Bergman, affärsområdeschef på Sweco Sverige, i ett uttalande.

Projektet kommer att ske i etapper för att upprätthålla en välfungerande station under perioden. Sweco deltar från start till färdig byggnation och kommer bland annat att upprätta systemhandlingar, genomföra utredningar och ta fram förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad. Sweco agerar även som granskningsstöd för Trafikverket då fastighetsbolaget Jernhusen planerar en överdäckning av spåren.

Projektet påbörjas omgående och pågår till 2022. Sweco uppskattar det totala ordervärdet till att överstiga 300 miljoner svenska kronor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]