Varberg Energis fliseldade värmeverk, Flisan af Varberg, har utsetts till Sveriges vackraste värmeverk. Foto: Liljewall arkitekter.
Publicerat 25 januari, 2017

Sveriges vackraste värmeverk har utsetts

Efter att sju finalister har gjort upp om titeln Sveriges vackraste värmeverk har vinnaren nu korats. Flisan af Varberg som ritats av Liljewall arkitekter kammar hem titeln i år.

I stort sett hälften av alla svenska hushåll får idag sin värme och sitt varmvatten från fjärrvärme. För att uppmärksamma nyttan med fjärrvärmen utlyste därför branschorganisationen Energiföretagen Sverige en tävling för att utse Sveriges vackraste värmeverk. Förstaplatsen går till Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg, ritat av Liljewall arkitekter.

[ Annons ]

Flisan af Varberg ligger i Varbergs hamn och har formen av ett skepp. Tomas Hago på Liljewall arkitekter berättar att gestaltningen är vald för att harmoniera med den framtida närmiljön.

– Den långsiktiga planen för Varberg är att staden ska växa ned mot hamnen. Det befintliga industriområdet där Flisan ligger ska omvandlas och bli del av den nya stadsbilden, efter att järnvägen som passerar bygganden grävts ned. Vi ville göra en vacker byggnad som visar stor hänsyn mot de boende och staden, säger Tomas Hago i ett pressmeddelande.

På delad andraplats kom Borås Energi och Miljös Ryaverket och Fortum Värmes Värtaverket i Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]