[ Annons ]

Munktellbadet i Eskilstuna. Foto: Liljewall arkitekter.
Publicerat 7 juni, 2016

Sveriges första simhall i guldklass invigd

Munktellbadet i Eskilstuna är Sveriges första simhall som uppfyllt kraven för att certifieras som en Miljöbyggnad Guld.

I början av 2014 togs det första spadtaget till Eskilstunas nya centrala simhall. Drygt två och ett halvt år senare står dörrarna nu öppna för allmänheten.

[ Annons ]

Simhallens utformning har vuxit fram genom en aktiv medborgardialog där både barn och föreningsliv har fått lämna synpunkter på funktioner och innehåll. Högt upp på önskelistan stod vattenrutschbanor, trampoliner, hopptorn, klätterväggar och vattenfall – vilket också byggts i simhallen.

I simhallen finns även en delbar 50-metersbassäng, två multibassänger med höj- och sänkbara bottnar och ett familjebad. En av bassängerna kan förvandlas till en biograf där badgästerna kan plaska medan den stora skärmen ovanför visar utbildningsmaterial eller spännande filmer.

Munktellbadet är byggt utifrån miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och har klassats för den högsta nivån.

Valet av byggnadsmaterial har granskats noggrant och stort fokus har lagts på att hålla en så låg energikonsumtion som möjligt vid drift. Det är möjligt genom solceller på taket, LED- och lågenergilampor, lokalproducerad fjärrvärme och elektricitet från kommunens egna vindkraftverk.

– Exteriört har vi strävat efter att skapa ett tydligt och modernt tillägg till Munktellstadens historiska industrilandskap. Här har arkitektonisk skärpa och stadsmässighet har varit ledord. Tegel var en självklarhet som materialval och vi har hittat en nytillverkad sten som fångar karaktären i området, säger arkitekterna Bjarni Ingvason och Calle Hellberg från Liljewall arkitekter.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]