[ Annons ]

Växthus på taket för självhushåll och rejäla balkonger med fasta odlingsbäddar. Nu börjar bygget av MKB:s odlingslägenheter i Malmö.
Publicerat 12 december, 2013

Nu byggs MKB:s odlarlägenheter i Malmö

Växthus på taket för självhushåll och rejäla balkonger med fasta odlingsbäddar. Nu börjar bygget av MKB:s odlingslägenheter i Malmö.

I december börjar NCC bygga kvarteret med totalt 46 hyreslägenheter utrustade med många miljösmarta lösningar i Augustenborg för MKB. Ordern är värd 140 miljoner kronor. Greenhouse i Malmö, som projektet kallas, är idag ett av Sveriges främsta spjutspetsprojekt inom hållbar stadsutveckling och en del i utvecklingen av Augustenborgs gröna profil.

[ Annons ]

– Vi bygger så kallade passivhus med solceller. De miljöcertifieras som Miljöbyggnad Guld – den högsta märkningen för bostäder med lågt energibehov och en sund inomhusmiljö. Även logistiken i huset och innovativ miljöteknik kommer underlätta för de boende att leva miljöanpassat, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC.

Kvarteret som nu ska uppföras består av ett höghus på 14-våningar med odlarbalkonger på 20 kvadratmeter och fem meter fasta odlingsbäddar. Tanken är att de boende periodvis kan vara självförsörjande på grönsaker, kryddor och frukt. En del av balkongen är inglasad för vinterförvaring och förkultivering av växter. Odling kan även ske i två gemensamma växthus. NCC bygger också tolv hyresradhus och en odlingsträdgård på taket till ett nedlagt tvätteri. Den gamla byggnaden från 50-talet återanvänds och integreras i det nya kvarteret. NCC bygger om den till en förskola med ekoprofil och en teater.

– Vi vill erbjuda Malmöborna bostäder där det är lätt att ha en hållbar livsstil. Det ska vara enkelt att göra rätt och de boende ska själv kunna påverka sin resursförbrukning, säger MKB:s projektledare Linda Ericsson.

För att uppmuntra de boende att leva hållbart har varje lägenhet en display som visar förbrukningen av varmvatten, el samt avfall. Den visar bland annat när man kan köra sina maskiner på grön el från solcellerna på taket. Särskilda väggkontakter levererar enbart solenergi. Med en knapp i hallen kan hyresgästen stänga av all el och ventilation som inte måste var på när ingen är hemma.

Andra exempel är ett lättillgängligt cykelgarage med lånesläp om man vill cykla och storhandla. Ett grovkök direkt ut till odlarbalkongen gör det lätt att köra skottkärror med jord och sköta odlingarna. NCC:s arbete startar i december och kvarteret beräknas vara klart för inflyttning mars 2016.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]