[ Annons ]

Sofia Heintz omgiven av varianter på de nya kombohusen.
Publicerat 1 juni, 2020

Sveriges Allmännytta lanserar nya Kombohus

Nu lanseras nästa generation Kombohus av Sveriges Allmännytta.  Målet är 25000 nya bostäder inom sex år.

Enligt en rapport som konsultföretaget Tyréns publicerade i början av maj har Sveriges Allmännyttas kombohuskoncept under de första tio åren resulterat i tusentals nya bostäder, ofta på platser där det annars blivit för dyrt eller krångligt att bygga nytt.

Nu lanseras en ny generation Kombohus som ska bygga på industrialisering och standardisering för att sänka kostnaderna markant.

[ Annons ]

– I vårt nya ramavtal finns stora möjligheter att variera utseende och funktion, mer som ett byggsystem än ett typhus.Vi pratar om en hel palett nya flerbostadshus i formen punkthus eller lamellhus som kan sättas ihop med stor variation, ungefär som ett legobygge, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

De tre företag som vunnit den nya ramupphandlingen är JSB Construction som med bas i Blekinge levererat Kombohus från det allra första ramavtalet. Lindbäcks Bygg, som redan i främst norrländska kommuner levererat hus med industriellt byggande och trästommar som specialitet. Och polska modulhustillverkaren Unibep som varit verksam i Sverige under några år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]