Sophie Hedestad, marknadschef på Netigate. Foto: Netigate.
Publicerat 26 januari, 2021

Svenskarna trivs på hemmakontoret

Hela 70 procent av svenskarna har trivts med att arbeta hemifrån under pandemin. Och 39 procent kan tänka sig att enbart arbeta hemifrån när krisen är över, visar en rapport från analysföretaget Netigate.

Netigate har frågat 2055 slumpmässigt utvalda individer som jobbar heltid eller deltid på arbetsplatser runtom i Sverige hur de ser på att arbeta hemifrån. 47 procent av de tillfrågade arbetar på sin ordinarie arbetsplats, medan 32 procent endast arbetar hemifrån och 21 procent varvar hemmakontoret med arbete på sin ordinarie arbetsplats. Sophie Hedestad, marknadschef på Netigate, blev förvånad över resultatet.

– Vi gjorde en mätning när pandemin kom i mars 2020 och det är fler som jobbar hemifrån nu än då. 51 procent tycker även att det går bättre och bättre, och man vill ha mer flexibilitet. Jag personligen gillar att gå till kontoret och ha den sociala kontakten, så jag trodde väl att ganska många var trötta på att jobba hemifrån, säger hon.

[ Annons ]

Så verkar det inte vara. 70 procent av de tillfrågade har trivts med att arbeta hemifrån och verkar inte ha tröttnat på det. 73 procent vill varva hemmajobb med kontoret när pandemin är över, och hela 39 procent kan tänka sig att enbart arbeta hemifrån. Endast 24 procent vill bara arbeta på kontoret. De flesta verkar även nöjda med hur de presterar på hemmakontoret. Sophie Hedestad tror att anledningen till stor del är så kallad work-life balance, alltså hur man balanserar arbetslivet med det privata.

– Just att man själv kan planera sin dag och lägga sitt livspussel tror jag är jätteviktigt. Man kanske behöver hämta och lämna barnen, och det är nog enklare när man jobbar hemifrån, säger hon.

Kvinnorna har varit mer bekväma med hemmaarbete än män, enligt rapporten, och anser att deras produktivitet, koncentrationsmöjligheter, work-life balance och arbetsglädje har förbättrats. De är även överlag mer positiva till att jobba hemifrån när pandemin är över än de tillfrågade männen.

– Det finns data på att kvinnor tar mer ägarskap på hushållssysslor, som att laga mat, städa och hämta barn, så de känner kanske mindre stress av de skälen. Vi har även sett att äldre män har varit ganska frustrerade över att jobba hemifrån, och att om de bor tillsammans med en kvinna som också jobbar hemifrån så smittar det av sig, säger Sophie Hedestad

Hemmaarbete verkar alltså vara här för att stanna. I alla fall om de anställda får bestämma. De tillfrågade i Netigates undersökning säger nämligen att det perfekta förhållandet mellan hemmaarbete och kontorsarbete är runt 50/50. Sophie Hedestad tror att kontorsmarknaden kan komma att påverkas en hel del av det nya sättet att arbeta.

– Fastighetsbolagen har ju tjänat väldigt stora pengar på kontorsfastigheter under väldigt lång tid, men nu är det lite av en omställning där större företag som har stora kontorsytor utanför stan kan säga upp döda kostnader för tomma kontorsytor. Vi ser att de istället letar efter flexibla lokaler inne i stan. När man väl är på kontoret vill man vara kreativ och samarbeta, men när man sitter hemma vill man jobba koncentrerat, säger hon.

Undersökningen genomfördes mellan den 14 januari 2021 till och med 18 januari 2021.  Läs hela rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]