[ Annons ]

Publicerat 6 december, 2017

Svenska hus investerar i solkraftspark

Svenska Hus har köpt en solkraftspark söder om Göteborg. Målet är att kunna täcka en stor del av energiförsörjningen i bolagets fastighetsbestånd med förnyelsebar el.

Den 1 december tillträdde fastighetsbolaget Svenska Hus solparken Äskatorp 1 strax utanför Fjärås söder om Göteborg. På en yta stor som en fotbollsplan beräknas solpanelerna kunna producera drygt 300 000 kWh per år.

[ Annons ]

– Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel och vi arbetar aktivt i alla skeden för att hitta konkreta förbättringsåtgärder. Förvärvet av solparken Äskatorp är en viktig investering i vårt långsiktiga hållbarbarhetsarbete”, säger Daniel Massot, vd för Svenska Hus.

Är det en investering främst för lönsamhet, eller handlar det lika mycket om att stärka en grön profil?
– Vi utvecklar och förvaltar över lång tid och för oss är hållbarhet ett prioriterat område. Egenproducerad el är spännande och vi vill lära oss mer. Min övertygelse är att det på lång sikt måste bli lönsamt att välja hållbara alternativ och förnyelsebara energikällor. Till stor del beror det på vilka styrmedel politikerna väljer i energifrågan.

Hur har ni resonerat när ni bestämde er för en park? Vägde ni det mot alternativet att ha paneler på egna fastigheter och slippa nätavgifter för överföring?
– Solenergi är en energikälla som vi tror på och vi ser även över möjligheten för paneler på våra egna fastigheter. Då det inte är lämpligt överallt bedömer vi att det är bra att kombinera med solparker. Framgent kommer vi titta på möjligheterna med både solpaneler och andra energikällor till våra fastigheter, säger Daniel Massot.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]