En hyresskillnad på 45 procent mellan den mest attraktiva lägenheten i storstaden och motsvarande lägenhet i en av miljonprogrammens förorter. Det anser svenskarna är en rimlig differens.
Publicerat 28 november, 2013

Svenska folket: 45 procents skillnad skäligt mellan centrum och miljonprogram

En hyresskillnad på 45 procent mellan den mest attraktiva lägenheten i storstaden och motsvarande lägenhet i en av miljonprogrammens förorter. Det anser svenskarna är en rimlig differens.

Det är Fastighetsägarna GFR som låtit TNS Sifo undersöka det svenska folkets attityd till hyresskillnader. Det för att få en bild av värderingen av läget, som bekant en het fråga i förhandlingarna om nya hyror – inte minst i Stockholm.

[ Annons ]

Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Om en trerumslägenhet i bra skick som ligger i en av Sveriges större städers mest attraktiva läge kostar 10 000 kr i månadshyra, vad anser du att samma lägenhet borde kosta att hyra om den istället låg i ett miljonprogramsområde i förorten?”

Här tycks det stora flertalet anse att skillnaden bör ligga någonstans mellan 20 till 60 procent och genomsnittet landade på 45 procent. Tydligt är att yngre (15-34 år) anser gapet ska vara större än äldre och då ligga på 50 procent. Några skillnader i attityd mellan större och mindre orter visar inte undersökningen, inte heller mellan regioner.
– Jag är inte så överraskad av siffrorna. Det stärker den bild vi har om att hyran inte speglar verkligheten, och det är ett resultat av den hyresreglering vi haft och fortfarande har, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR.

45 procents differens för läget ligger inte så långt från målet 40 procent som Fastighetsägarna i Göteborg strävar mot i arbetet med kvalitetshyra.
– Lägesfaktorn ska utgöra 40 procent av hyran medan standard och förvaltningskvalitet vardera ska utgöra 30 procent av hyran. Det innebär att vi har kommit betydligt längre med differentieringen än i många andra städer. Vi är inte i mål ännu, men den totala skillnaden är idag mellan 30-35 procent. I Stockholm där skillnaden borde vara betydligt större är differentieringen bara hälften så stor och i andra städer som exempelvis Jönköping är hyran i princip helt platt, säger Rudolf Antoni.

Läs mer om rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]