[ Annons ]

Foto: Mipim.
Publicerat 14 mars, 2016

Svenska bidragen som kan vinna i Mipim

Det har återigen blivit dags för den årliga fastighets- och investeringsmässan Mipim som arrangeras i Cannes, Frankrike. På torsdag kväll kommer vinnarna att presenteras i Mipim Awards. Totalt har fyra svenska bidrag chans att vinna i fyra olika kategorier.

Tävlingen Mipim Awards är öppen för alla fastighetsprojekt som avslutats under 2015, med undantag för kategorierna ”Best futura project”, ”Best futura mega project” och ”Best urban regeneration project” som avser framtida projekt.

[ Annons ]

Svergie har totalt fyra bidrag, i fyra olika kategorier, som har valts ut som finalister. Här är de svenska bidragen:

Umeva

Kategori: BEST INDUSTRIAL & LOGISTICS DEVELOPMENT

Stad: Umeå

Byggherre: Umeva

Arkitekter: BAU – Byrån för Arkitetur & Urbanism och Kragh & Berglund (landskapsarkitekter)

Beskrivning: Projektet skapades för att fördubbla kapaciteten i Umeå stads avloppsreningsverk inför befolkningstillväxten som väntas nå 200 000 invånare år 2050. Den ursprungliga anläggningen, som byggdes 1972, var i behov av teknisk uppgradering och förbättringar i arbetsmiljön. Anläggningen ligger centralt i Umeå på en ö vid Umeälven.

umeva
Umeva i Umeå.

Katscha

Kategori: BEST RESIDENTIAL DEVELOPMENT

Stad: Norrköping

Byggherre: Ivarsson Byggnads AB

Arkitekter: Kai Wartiainen and Ingrid Reppen, arkitektur + development ab

Beskrivning: 2011 anordnade Norrköpings kommun en markanvisningstävling I Industrilandskapet. Tävlingen bjöd på en rejäl utmaning då tomten låg i Norrköpings hjärta, Industrilandskapet, med 2/3 av ytan belägen i Motala Ström. Dessutom låg tomten mittemot Sveriges vackraste industribyggnad, Strykjärnet, mitt i en 400-årig stadsstruktur. Ivarsson Byggnads AB och arkitekterna Kai Wartiainen och Ingrid Reppen lämnade tillsammans in det vinnande bidraget. Juryn föll för att de tolkat Industrilandskapet på ett modernt och framåtsyftande sätt. I Katscha hade man skapat ett elegant bostadshus som på ett lekfullt sätt hanterade balansen mellan respekt och fantasi.

katscha1
Katscha i Norrköping.

Mall of Scandinavia

Kategori: BEST SHOPPING CENTRE

Stad: Stockholm

Byggherre: Unibail-Rodamco

Arkitekter: Benoy, Bau, Wingårdhs

Inredningsdesign: Wingårdhs, Saguez and Partners

Beskrivning: Mall of Scandinavia är beläget i Arenastaden i Solna, sju minuter från Stockholm city. Centrumet invigdes den 12 november 2015 och erbjuder en kombination av internationella och exklusiva varumärken, matupplevelser och underhållning. Här finns 224 butiker och restauranger, fördelade på 101,048 kvadratmeter.

mallofscandinavia
Mall of Scandinavia.

Nya Kiruna

Kategori: BEST FUTURA MEGA PROJECT

Stad: Kiruna

Byggherre: Kiruna Municipality

Arkitekter: White Arkitekter, Ghilardi + Hellsten Arkitekter

Beskrivning: Kiruna står inför en av de största urbana omvandlingarna i vår tid. Hela staden ska flyttas drygt tre kilometer österut. Det är ett enormt projekt som väcker både oro och förväntan bland Kirunas drygt 18 000 invånare. Det innebär också en unik möjlighet att omvandla staden till det bättre. Projektets ambition saknar tidigare motstycke och väcker frågan om det är möjligt att flytta en stad till en ny plats och bygga upp den på nytt, men samtidigt bevara den unika identiteten hos staden och dess invånare?

Nya Kiruna.
Nya Kiruna.

Vinnarna kommer att avslöjas under Mipim Awards Ceremony på torsdag den 17 mars klockan 18.30 vid Palais des Festivals i Cannes.

Här är alla tävlande.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]