[ Annons ]

Bild: Eyemunity.
Publicerat 23 augusti, 2021

Svensk uppfinning mäter feber på arbetsplatsen

Det svenska företaget Eyemunity har utvecklat en ny teknik som mäter om de anställda har feber. Tekniken provas just nu skarpt för första gången.

Tekniken mäter kroppstemperaturen i tårkanalen i ögonvrån, en metod som enligt Eyemunity ska vara säkrare än att mäta temperaturen på huden, som i dag är den vanligaste metoden.

Det hela sker med hjälp av två kameror. Den ena är en vanlig kamera som fastställer ögonvråns position, varpå en infraröd termisk kamera mäter temperaturen i den punkt som den vanliga kameran har identifierat. 

[ Annons ]

– Trots att många nu är vaccinerade så är det en bra försiktighetsåtgärd att göra en snabb feberkoll av alla som kommer in på kontoret. Speciellt nu när smittspridningen av deltaviruset ökar, säger Christoffer Sahlgren, försäljningschef för Eyemunity.

Först ut att testa Eyemunitys nya helt automatiska feberskanner är reklambyrån McCann.

Målet är att skapa en tryggare arbetsmiljö och att tekniken bidrar till lägre sjukfrånvaro och sänkta kostnader för både samhälle och företag.

– Fysiska möten på kontoret ger en mer kreativ arbetsmiljö, så enkelt är det. De bästa idéerna och kampanjerna skapas när vi träffas och är tillsammans. Därför är en smittfri arbetsplats avgörande för att vi ska kunna fortsätta leverera effektiv kommunikation för våra kunder, säger Jacob Stjärne som är vd på McCann Stockholm.

En mätning tar bara några sekunder och kräver ingen särskild övervakning eller specialutbildad personal. Inga fotografier sparas och ingen persondata förekommer och systemet uppfyller alla GDPR-regler.

– För alla företag som är beroende av att ha personal på arbetsplatsen är feberskanning ett enkelt och billigt sätt att göra en första koll på om man är sjuk eller inte. Dessutom kan många människor undvika att bli smittade av vanliga sjukdomar som vinterkräksjuka och säsongsinfluensa om febriga personer inte släpps in. Det ökar produktiviteten, minskar lidandet för individerna och spar pengar åt företagen och samhället genom lägre sjukersättning, säger Christoffer Sahlgren, försäljningschef för Eyemunity.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]