Bild: CF Møller
Publicerat 24 januari, 2018

Svensk-danskt samarbete bakom Lunds nya centralstation

Det blir svenska Elding Oscarson och danska C.F. Møller som ritar Lunds nya centralstation. De två arkitektkontorens skiss valdes ut av Jernhusen, Lunds kommun och Trafikverket bland 21 andra aktörer.

Den nya bågformade taket konstruerat i trä och centralstationen byggs över spåren och binder därmed ihop öster och väster med ett inomhustorg.

[ Annons ]

– Vi har haft ett mycket givande samarbete med Elding Oscarson och ser fram emot att tillsammans med Jernhusen, Trafikverket och Lunds kommun gemensamt arbeta vidare för att stationen ska vara på plats så snart det går”, säger Danyal Taylan, ansvarig arkitekt på C.F. Møller Architects.

Den nya centralstationen blir en även förgreningspunkt med handel, service och kontor, och är tänkt att vara ”en ny mötesplats i Lund som tillför en karaktärsfull siluett, synlig från flera olika håll i staden.”

– Förslaget ger i ett konsekvent grepp en mycket tydlig stationsbyggnad, som verkligen binder ihop öster och väster med ett nytt inomhustorg, säger Jonas Elding, ansvarig arkitekt på Elding Oscarson Arkitekter.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]