[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 3 oktober, 2017

Svensk Byggtjänst ska driva Informationscentrum för hållbart byggande

Boverket har gett uppdraget att upprätta och driva Informationscentrum för hållbart byggande till Svensk Byggtjänst. Informationscentrum ska främja energieffektivisering och hållbarhet vid renovering och nybyggnation.

Upphandlingen utgår från regeringsuppdraget att införa ett informationscentrum med syftet att främja en ökad energieffektivisering vid renovering, samt att främja energieffektivt byggande med användning av hållbara material och låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

[ Annons ]

Informationscentrum ska informera om konkreta åtgärder för att bygga eller renovera mer energieffektivt till målgrupper inom den svenska bygg- och fastighetsbranschen. Detta ska ske med hänsyn till:

  • Miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv inklusive metoder för livscykelanalyser och miljöinformation om byggprodukter.
  • Resurseffektivitet ur ett livscykelperspektiv inklusive avfallsförebyggande åtgärder och återanvändning av byggprodukter.
  • Ekonomi och lönsamhet ur ett livscykelperspektiv.
  • Påverkan på tekniska egenskapskrav.
  • Kulturvärden.
  • Sociala aspekter, i de fall det är relevant, och åtgärder för att minska negativa konsekvenser.

Svensk Byggtjänsts partner i uppdraget blir Nationellt Renoveringscentrum för bebyggelse.

– Vi ser det som mycket positivt att Boverket valt oss som leverantör av ett informationscentrum för hållbart byggande. Svensk Byggtjänst har tillsammans med Nationellt Renoveringscentrum rätt resurser, kunskap och kontaktnät för att snabbt komma igång med denna verksamhet, säger Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst i ett pressmeddelande.

Informationscentrum ska byggas upp under hösten och vara igång den första januari 2018 och pågå året ut.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]