[ Annons ]

Vi blir allt mer beroende av fjärrvärme. 8 av 10 lägenheter värms idag upp av endast fjärrvärme. Men den monopolpräglade marknaden låser in kunderna i svårjämförliga prismodeller med orimliga kostnadsskillnader i olika delar av landet.
Publicerat 6 november, 2015

Svårtolkade prismodeller för fjärrvärme

Vi blir allt mer beroende av fjärrvärme. 8 av 10 lägenheter värms idag upp av endast fjärrvärme. Men den monopolpräglade marknaden låser in kunderna i svårjämförliga prismodeller med orimliga kostnadsskillnader i olika delar av landet.

Kostnaden för fjärrvärmen i Åsele är 100 000 kronor högre per år än i Luleå, men anledningen till prisskillnaden är oklar. Mot bakgrund av en ny kartläggning av fjärrvärmepriserna i landet lyfter bland andra Fastighetsägarna nu fram stark kritisk till den monopolstyrda fjärrvärmemarknaden.

[ Annons ]

– Det är otroligt stora och orimliga skillnader, som inte bara kan förklaras av varierande produktionsförhållanden. Det är särskilt allvarligt på en monopolmarknad som fjärrvärmemarknaden, där kunden inte har möjlighet att byta leverantör, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Den så kallade Nils Holgersson-rapporten, som genomförts av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo, jämför kostnaden för ett flerbostadshus med 15 lägenheter i landets samtliga kommuner.

Även prismodellernas utformning har granskats i undersökningen, och Rikard Silverfur menar att prismodellerna som fjärrvärmebolagen använder är komplicerade att sätta sig in i och varierar mycket.

– Det gör det mycket svårt att jämföra prismodellerna för en vanlig fjärrvärmekund anser Rikard Silverfur och fortsätter.

Organisationerna landar i slutsatsen att fjärrvärmemarknaden måste konkurrensutsättas för att de orimliga kostnadsskillnaderna ska kunna jämnas ut.

– Undersökningen visar tydligt att monopolmarknaderna för fjärrvärme inte fungerar. Nu krävs åtgärder som möjliggör bildandet av fler regionala nät och att fler värmeproducenter tillåts att ansluta sig till näten, säger Rikard Silverfur.

 

Såhär stora är skillnaderna i fjärrvärmepris

 

Kommuner med högst månadskostnad
1. Åsele                  16 515 kr
2. Munkedal         16 350 kr
3. Mörbylånga    16 080 kr
4. Bräcke              15 480 kr
5. Lund                15 480 kr

Kommuner med lägst månadskostnad
1. Luleå                                       8 115 kr
2. Oxelösund                           8 880 kr
3. Boden                                    9 435 kr
4. Ljungby                                 9 600 kr
5. Köping                                 10 005 kr

Fakta/ om undersökningen
I Nils Holgerssonrapporten ”flyttas” ett flerbostadshus genom landet samtliga kommuner och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Läs mer på www.nilsholgersson.nu

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]