[ Annons ]

Tidsfristen för byggföretag som vill etablera sig i Kirunas nya centrum har gått ut. Inget av de mindre lokala fastighetsbolagen finns dock med.
Publicerat 30 april, 2014

Svårt för lokala fastighetsägare i det nya Kiruna

Tidsfristen för byggföretag som vill etablera sig i Kirunas nya centrum har gått ut. Inget av de mindre lokala fastighetsbolagen finns dock med.

Planen är att Kirunas nya stadshus ska börja byggas i september i år. Runt årsskiftet är förhoppningsvis byggandet av stadshotell, en del bostäder och köplokaler igång. Tolv bolag har anmält intresse av att vara med och bygga. Kommunala Kirunabostäder, LKAB:s fastighetsbolag och många av de stora byggbolagen i landet finns med på listan.

[ Annons ]

Dock inte en endaste lokal fastighetsägare, något som bekymrar Peter Sörman, vice vd Fastighetsägarna MittNord.

– Det speglar den osäkerhet man som liten fastighetsägare nu känner. Detta eftersom LKAB ännu inte informerat om vilka principer de vill tillämpa för de fastigheter som är aktuella att förvärva. Det är en speciell situation i Kiruna. Trots att det sjuder överallt med låg arbetslöshet och stark efterfrågan på bostäder, är det fortfarande dyrt att låna pengar för att bygga.

Peter Sörman anser att en rimlig lösning, om man vill behålla det lokala fastighetsägandet, kan vara att LKAB utöver rimliga ersättningar ställer upp med lån till låg ränta eller ingen ränta alls.

– Det finns exempel från Tyskland där Vattenfall gjort det som ett sätt att uppmuntra lokalt fastighetsägande. Det finns egentligen bara en som är intresserad av att upprätthålla myten av att en flytt som denna inte gjorts någon annanstans och det är LKAB, säger Peter Sörman.

Utöver besked om principerna för inlösen menar han det är viktigt att ta ett samlat grepp kring stadsflytten.

– Faran är att det blir en slumifiering av de delar som är kvar. Det finns inga hyresgäster som är intresserade av att skriva långa kontrakt och ingen fastighetsägare vill investera om man inte vet hur länge man kommer att få vara kvar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]