[ Annons ]

Foto: Kiruna kommun
Publicerat 15 juni, 2016

Svårt att hitta ägare till bostäder i Kiruna

Peab har svårt att hitta ägare till de närmare 200 bostäder som planeras att byggas i Kiruna. Men enligt Göran Cars, som leder Kirunas stadsomvandling, är det ingen anledning till oro.

Stora delar av nuvarande Kiruna ska rivas. Samtidigt har arbetet att bygga den nya stadskärnan nu tagit fart.

[ Annons ]

Men PEAB har haft svårt att hitta fastighetsägare till de 200 nya bostäder bolaget ska bygga.  Därför skjuter de nu fram den planerade byggstarten.

– Som det ser ut just nu på marknaden så har vi inte lyckats hitta någon ägare till våra planerade hus. Det kan bero på att eventuella ägarna inte får avkastning på insatt kapital, säger Ulf Nordwall som är projektutvecklare, till till SVT Norrbotten.

Men detta är inget som får Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och ansvarig för utvecklingsplanen, att sova dåligt om nätterna.

– Vi håller på och bygga upp de första kvarteren och det är bara i ett par kvarter som det har varit svårt att hitta fastighetsägare.

Enligt Göran Cars förs det intensiva samtal med större fastighetsägare för att skapa intresse och långsiktiga relationer.

– Om de ska komma upp i Kiruna måste de kunna komma upp i lite större volymer för att det ska gå att bygga upp en förvaltningsorganisation. Att detta skulle uppstå på vägen var något vi hade räknat med, säger Göran Cars.

Han försäkrar att den uppkomna förseningen inte kommer att påverka Kirunas framtid i någon större omfattning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]