Foto: Shutterstock.
Publicerat 27 mars, 2018

Svalt intresse för renoveringsbidrag

Intresset för regeringens renoveringsbidrag är minimalt. Det finns en miljard kronor öronmärkta sedan starten men bara 170 miljoner har hittills beviljats. Krångligt regelverk och styrning som inte passar bolagen är de stora hindren.

Det var hösten 2016 som regeringen gjorde det möjligt att söka bidrag till att renovera och energieffektivisera hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Från och med den 1 november i år gäller stödet även för hyresbostäder i dessa områden, oavsett byggnadens energiprestanda.

[ Annons ]

Regeringen har öronmärkt 500 miljoner per år och det fanns alltså till idag en miljard kronor att söka.

– Bevisligen är det inte så många bolag som är intresserade, vi har inte gjort någon enkät men i samtal med fastighetsägare säger de att det är ett komplicerat stöd och inte lönsamt mot att renovera utan stöd, säger Per Lindkvist som är enhetschef på statliga Boverket.

Det kan även uppstå en situation där en fastighet med stöd har lägre hyra än andra i området och den diversifieringen vill inte bolagen ha. Söker man stödet får inte hyran höjas, stödet utgår som en hyresrabatt till hyresgästen.

Bostadsbolaget Willhem har många en del fastigheter i områden med så kallade socioekonomiska utmaningar som skulle kunna få stöd till renoveringar, men bolaget har inte gjort en enda ansökan.

– Vi har inte sökt investeringsbidrag, eftersom det är krångliga regelverk och villkor som inte passar vår affärsmodell, säger Peter Lundstedt, fastighetsdirektör på Willhem.

Han påpekar att Willhem lägger cirka en miljard på renoveringar då sett till hela fastighetsbeståndet.

– Men vi har sökt bidrag till att förbättra utemiljöer i fyra olika projekt. Där är det mer naturligt med stöd och ett enklare regelverk, säger Peter Lundstedt.

Bostadsminister Peter Eriksson håller med om en del av kritiken.

– Det här är ett stöd som redan fanns när jag tillträdde och det  stämmer att intresset att söka renoveringsstödet visat sig vara ganska svalt. Behovet av renovering är stort, men stödet uppfattas som krångligt eftersom många villkor ska vara uppfyllda. Vi är medvetna om det och har jag har också gjort en del förenklingar av stödet den senaste tiden. Men man ska också komma ihåg att det också varit ont om arbetskraft till renoveringar eftersom byggandet är rekordhögt.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]