Bild: Sunnerö
Publicerat 21 januari, 2020

Sunnerö vann arkitekturtävling

Kävlinge ska få ett nytt bostadskvarter på 11 000 kvadratmeter. Nu står det klart att det blir Sunnerö Architects och Urbio förslag som ska förverkliga det.

Tävlingen utlystes våren 2019 och uppdraget gick ut på att utforma ett nytt attraktivt bostadskvarter i den nya stadsdelen Stationsstaden i Kävlinge, strax intill järnvägen.

[ Annons ]

Hela 46 arkitektkontor från hela Europa ansökte, och endast tre valdes ut att lämna förslag.  Valet föll på Sunnerös förslag Pilewall, som med fasader i återvunnet tegel och fokus på kvalité, hållbarhet i alla aspekter och funktionalitet tilltalade juryn.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann. Pilevall är det första man möter när man kommer med järnväg till Kävlinge och kvarteret kommer att vara i blickfånget för förbipasserande. Vi ser verkligen fram emot att förverkliga detta, säger Anna Sunnerö, vd på Sunnerö Architects.

Pilevall byggs på 11 000 kvadratmeter och rymmer 118 lägenheter. Husen byggs i återvunnet tegel och ska ge fasaderna liv och lyster, och samtidigt bidra till ett hållbart byggande.  Solceller på taken försörjer byggnaden med fastighetsel. Sedumtak tar hand om regnvattnet bidrar under sommarmånaderna till att sänka inomhustemperaturen.

–  Det handlar om att bygga energieffektiva byggnader utan att slösa med jordens resurser, att välja klokt från start så att det blir hållbart på lång sikt. Men det handlar också om social hållbarhet. Kvarteret ska byggas för olika typer av människor, behov och funktion – här ryms allt från små ettor till större boende i en form av radhus på gården. Stor vikt har lagts vid att de boende kan följa årstiderna då lägenheterna är genomgående och har stora ljusinsläpp och vi har använt oss av ett fåtal material, naturliga material för att säkerställa god kvalité och att de ska åldras väl, säger Anna Sunnerö.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]