[ Annons ]

Nu byggs stockholmsområdets första åttavåningshus helt i trä. Husen är ritade av Wingårdhs arkitekter och har ett attraktivt läge intill vattenbrynet i Sundbybergs strandpark.
Publicerat 11 oktober, 2011

Sundbyberg får åttavåningshus i trä

Nu byggs stockholmsområdets första åttavåningshus helt i trä. Husen är ritade av Wingårdhs arkitekter och har ett attraktivt läge intill vattenbrynet i Sundbybergs strandpark.

Bakom trähusen står byggherren Folkhem som ser husen som en del av en större satsning på träbyggande. De vann Stora Träpriset 2008 för småhusområdet Kvarnskogen i Sollentuna och har nu beslutat att samtliga nybyggen kommer att ske i trä, således även flerbostadshus. Det första huset i Sundbyberg beräknas stå klart under våren 2013 och samtliga hus kommer att vara klara för inflyttning 2015

[ Annons ]

– Vi har inte varit intresserade av att sluta avtal med en materialleverantör utan vi vill arbeta med ett företag som också kan vara med och utveckla produkter. Dessutom ställer vi höga krav och vet vad vi vill ha. Martinsons har uttryckt stor vilja att lyssna på oss och vara den partner vi söker, säger Arne Olsson, vd, Folkhem.

Folkhem, som är ett privatägt byggnadsföretag med ett 50-tal anställda, ställer höga kvalitetskrav på allt från arkitektur och byggnadskonst till leverantörer och samarbetspartners.

– Vi är väldigt glada för förtroendet från Folkhem. De nöjer sig inte med mindre än det bästa och det är precis så vi också ser på vår industriella tillverkning och byggprocess, säger Thomas Staflund, säljchef bostäder på Martinsons.

Martinsons har en bred erfarenhet av att leverera och montera stommar till flerbostadshus. Bland annat levererade företaget massivträstommen till åttavåningshusen Limnologen i Växjö, som vann Stora Samhällsbyggarpriset 2010.

– Vi är den största nordiska leverantören av flerbostadshus i massivträ, men Stockholm har varit en vit fläck på kartan för oss just för den typen av produkt. Att vi nu tar klivet in på Sveriges största marknad på uppdrag av en välrenommerad beställare är ett stort och viktigt genombrott för oss, förklarar Thomas Staflund.

Totalt kommer de fyra husen att rymma 124 bostadsrätter. Försäljningen av lägenheter i det första huset har startat och redan har mer än hälften sålts.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]