En av många nya kontorssatsningar är Sthlm New, Skanskas projekt i Hammarby Sjöstad. Foto:Skanska
Publicerat 22 mars, 2017

Sug efter nya kontor

Nya kontorshus poppar hela tiden upp i Stockholm – risk och vakanser? Nej, menar Anders Elvinsson på Newsec, räkna med hög efterfrågan på moderna kontor under lång tid.

En av många nya kontorssatsningar är Sthlm New, Skanskas projekt i Hammarby Sjöstad. Nu påbörjas etappen Sthlm 01 med 26 000 kvadratmeter i ett 27 våningar högt torn. Totalt är projektet 100 000 kvadratmeter kontorsyta. Är då inte snart kontorsmarknaden i Stockholm mättad?

[ Annons ]

– Nej, byggarna har varit försiktiga de senaste fem åren och utbudet har varit klart under efterfrågan. Vår analys är att det tillkommer lite över 200 000 kvadratmeter kontorsyta 2017 och 2018 samtidigt som vakansgraden för kontor i Stockholm minskar något från 7 till 6,5 procent. Detta ska jämföras med vakansgraden i kontorsprojekt i Stockholm som färdigställts 2012–2016 vilken uppgår till drygt 4 procent varav majoriteten av vakansen återfinns i Kista och Sickla, säger Anders Elvinsson, biträdande värderingschef på Newsec.

Kontorsstocken i huvudstaden har i princip varit konstant de senaste åren. Konverteringar till bostäder, som Vattenfall i Råcksta och Telia i Farsta, har ersatts av nya moderna ytor. Det som bankerna lämnade efter sig i CBD är uthyrt till nya hyresgäster.

– Vi liksom många andra trodde det skulle vara svåra att fylla de ytorna. Så blev det inte. Tillväxtföretag och huvudkontor för mindre börsbolag har flyttat in. Kontorshyresmarknaden har tagit fart och under det senaste året har det verkligen varit säljarens marknad. Företagen betalar gärna en bra peng per kvadrat när det går att sitta på halva ytan i nya lokaler och i bättre läge, konstaterar Anders Elvinsson.

Utvecklingen enligt Newsec är att hyresgäster vill sitta tillsammans i etablerade kontorsområden.

– Vasakronan och Fabege säljer av sina solitärer (enstaka kontorshus). Projekt och större uthyrningar har i princip bara skett på delmarknader som funnits sedan tio år med undantag för Arenastaden. Vinnare blir områden som går att förtäta och där det går att bygga nytt, som Hammarby Sjöstad, säger Anders Elvinsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]