[ Annons ]

Järntorgets studentbostadshus i Tallkrogen i Stockholm är en av de nominerade projekten till Årets Bygge 2016. Foto: Abacus
Publicerat 3 december, 2015

Studentlyor i Tallkrogen nominerade till Årets Bygge 2016

Järntorgets studentbostadshus i Tallkrogen har nominerats till priset Årets Bygge 2016. Priset delas ut av tidningen Byggindustrin och organisationen Svensk Byggtjänst.

De nyproducerade studentbostäderna i Tallkrogen består av sju putsade trämodulhus som uppfördes i en imponerande fart. Abacus, Järntorgets dotterbolag som uppförde husen, har valt att fastställa hyresnivån utifrån sina kostnader istället för enligt bruksvärdessystemet.

[ Annons ]

– Vi tar ut en hyra som funkar för oss. Just nu är räntorna låga och vi har låga driftskostnader för de här husen. Vi har inte använt oss av de investerings­bidrag för studentbostäder som aviseras nu utan kunnat visa att det ändå går att bygga prisvärda bostäder, sa bolagets vd Josa Bäcklund, i en tidigare intervju med tidningen Byggindustrin.

Nu gläds han åt nomineringen, och tror att det är mixen av olika faktorer som ligger bakom att studentbostäderna kvalat in bland årets övriga kandidater till priset.

– Det är fantastiskt roligt att juryn för Årets Bygge nominerat våra studentbostäder i Tallkrogen. Det är ett projekt som är väl genomtänkt i skala, volymbearbetning och färgsättning men i övrigt rätt enkelt och anspråkslöst. Byggmetoden med trävolymer, som är väl inarbetad i koncernen, valde vi tidigt vilket lett till en smidig process. Med god vilja från våra ägare har vi också kunnat hålla bland de lägsta studenthyrorna på Stockholmsmarknaden. Kanske är det kombinationen av allt detta och det vältrimmade genomförandet som tilltalat juryn, säger Josa Lundbäck, vd för Abacus.

Nomineringarna till Årets Bygge tillkännages en i taget under 20 veckors tid. Priset delas ut i mars nästa år.

Några av de tidigare tillkännagivna nominerade projekten är:

Kvarteret Obilisken 29 på Södermalm i Stockholm

Illustration: Claesson Koivisto Rune
Illustration: Claesson Koivisto Rune

Strandgården, Mariehus

Foto: Mariehus
Foto: Mariehus

Pålsjöbaden i Helsingborg

Foto: Helsingborg stad
Foto: Helsingborg stad

Niagara i Malmö

Foto: Akademiska Hus
Foto: Akademiska Hus

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]