[ Annons ]

Fyra arkitektkontor har skissat på den nya stadsdelen Masthuggskajen i sex veckor. Nu får studenter ta fram idéer på hur området kan utformas till en hållbar stadsdel med inkluderande mötesplatser.
Publicerat 8 oktober, 2014

Studenter skissar på nya Masthuggskajen i Göteborg

Fyra arkitektkontor har skissat på den nya stadsdelen Masthuggskajen i sex veckor. Nu får studenter ta fram idéer på hur området kan utformas till en hållbar stadsdel med inkluderande mötesplatser.

Efter sex veckors skissarbete delredovisar de fyra arkitektkontoren sina idéer om områdets karaktär och ett utkast till trafik- och strukturplan i det nya området Matshuggskajen. Nu ska en grupp studenter ta fram förslag och idéer för kajpromenadens innehåll, attraktiva mötesplatser och olika funktioner som stöttar hållbara livsstilar.

[ Annons ]

Studentuppdraget är ett  samarbete med organisationen Miljöbron som bland annat koordinerar examensarbeten för att utveckla miljöarbetet hos näringslivet.
– Samarbetet med Miljöbron ger en möjlighet att engagera studenter i stadsutvecklingsprocessen. På så sätt hoppas vi få in kreativa och nya inspel i arbetet. Samtidigt får studenterna erfarenhet och en inblick i arbetsmarknaden, säger Åsa Vernersson, projektledare Älvstranden Utveckling.

I december kommer både arkitektkontorens och studenternas förslag att ställas ut för allmänheten. De ska sedan vara en del i det fortsatta arbetet med detaljplanen för området.
– Både arkitekternas och studenternas uppdrag är att infria visionen om Älvstaden. Det vill säga att här utveckla området mellan Järntorget och Stigbergsliden till en attraktiv del av innerstaden med plats för nya lägenheter, kontorslokaler, butiker och kultur. Förhoppningen är att deras arbete ska leda till en mängd konkreta uppslag och idéer på hur området kan utformas till en levande stadsdel med inkluderande mötesplatser och ett tydligt hållbarhetstänk. Fokus ligger på de tre hållbarhetsdimensionerna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, säger Per Osvalds, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Masthuggskajen kommer att utvecklas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av en rad fastighetsbolag tillsammans med Älvstranden Utveckling. Området ska knyta samman Linné, Majorna och Centrum.

Följande arkitektkontor ska presentera idéer för Masthuggskajen:

•    Tegnestuen Vandkunsten a/s (Danmark)
•    Tovatt Architechts & Planners AB (Sverige)
•    Kanozi Arkitekter AB (Sverige)
•    BAU-B Arquitectura I Urbanisme SLP (Spanien)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]