[ Annons ]

Foto: Swedoor
Publicerat 12 mars, 2021

Studenter hittar nytt liv för gamla sjukhusdörrar

I tävlingen Cirkulära Dörrar bjuds studenter från Jönköpings universitet in för att hitta nya lösningar inom återanvändning och återvinning.

Hur brand- och ljudklassningar kan diskvalificera äldre byggvaror från att återvändas kan man läsa om i Fastighetstidningens reportage om cirkularitet från 2018. Det är ofta en av orsakerna till att det anses vara enklare att köpa nytt byggmaterial. Det är också en av utmaningarna i tävlingen Cirkulära Dörrar arrangerad av dörrtillverkaren Swedoor.

– Det allra bästa hade förstås varit om alla dessa dörrar hade kunnat återanvändas som just dörrar, men i det här fallet är det fler parametrar som gör det svårt. Bland annat storleken, som inte är standard och att säkerställa brand- och ljudkrav. Att materialåtervinna eller allra helst upcycla produkter är en intressant och aktuell fråga som behöver belysas, därför känns det här som perfekta dörrar att använda i tävlingen, säger Jenny Nyström, Arkitekt och Certifierad Passivhusexpert, Kaminsky Arkitektur som tillsammans med Vectura Fastigheter, Skanska och Jönköping University är medarrangörer.

[ Annons ]

I tävlingen bjuds studenter från programmet Produktionsutveckling med Möbeldesign in för att hitta nya för återskapande av dörrar. I centrum för tävlingen står 50 år gamla dörrar som nu gjort sitt på Bromma sjukhus i Stockholm. Utmaningen är alltså att hitta helt nya användningsområden.

– För oss är den här tävlingen ett första steg i att undersöka möjligheterna kring cirkularitet och redesign när det kommer till dörrar. I offentliga miljöer finns det flera utmaningar kring brand- och ljudklassningar som gör att det inte alltid går att återtillverka dörrar inom sitt ursprungliga användningsområde. Därför är det intressant att se vad materialet mer kan användas till, säger Marilyn Lindh, Arkitektrådgivare, Swedoor/JELD-WEN.

Tävlingen avslutas den 26 mars.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]