I Landskrona hamnade höjningen på 0,98 procent. Foto: Shutterstock
Publicerat 31 mars, 2017

Strandningen är över i Skåne

Idag kom Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen överens. Hyresförhandlingarna är inte längre är strandade i 20 kommuner i norra Skåne.

Hyrorna höjs med 0,6 till 1 procent från den 1 april. Det blev resultatet när Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen till slut kom överens om hyrorna för 2017.

[ Annons ]

– Vi är glada att vi har kommit överens på nivåer som gör att våra medlemmar kan bibehålla nuvarande standard, service och underhållsnivå. Hänger inte hyresutvecklingen med finns en risk att intresset för att äga och förvalta hyresrätter minskar och det kan leda till att de på sikt försvinner, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

Det var i november som hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen om 2017 års hyror strandade. Detta då Fastighetsägarna inte kunde acceptera Hyresgästföreningens bud som då låg mellan 0,27 procent till 0,55 procent.

– När vi inför nästa år sätter oss vid förhandlingsbordet hoppas jag på en konstruktiv dialog och ett gott förhandlingsklimat, så att vi slipper att hamna i den här situationen igen, säger Susanne Rikardsson.

Strandningen omfattade 20 kommuner i norra Skåne och totalt 12 600 lägenheter. Fastighetsägarna Syd rekommenderade sina medlemsföretag att vända sig direkt till sina hyresgäster och låta dem ta ställning till en hyreshöjning mellan 1 till 1,21 procent.

8 av 10 hyresgäster valde att betala den föreslagna hyreshöjningen. För dem är det den nu framförhandlade hyran som gäller utan någon form av retroaktivitet. Då kan alltså situationen uppstå att en hyresgäst betalat mer än vad som nu är överenskommet (det omvända kan såklart också uppstå).

– Det är upp till varje enskild fastighetsägare att avgöra hur man vill hantera det. Men ett bra förslag är att ge återbetalning i form av rabatt någon månad. Det handlar ju om relativt små summor, så det är så jag tror att de flesta kommer att göra, säger Susanne Rikardsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]