[ Annons ]

Foto: Norrsvedja Fastigheter.
Publicerat 25 januari, 2016

Ovisshet hos fastighetsägare när förhandlingar strandas

Allt fler hyresförhandlingar strandas. Det innebär att både fastighetsägare och hyresgäster får vänta länge på besked om vilka hyresnivåer som kommer att gälla. ”Det slår främst mot underhållet” säger Ulrika Olmårs, vd på Norrsvedja Fastigheter i Ljusdal.

Tidigare i januari i år kunde Fastighetstidningen rapportera om strandade hyresförhandlingar för 43 000 hushåll i Göteborg. Veckan efter strandades förhandlingarna för 1 250 lägenheter i Ljusdal och Söderhamns kommuner, samt för 2 000 hushåll i Landskrona.

[ Annons ]

De strandade förhandlingarna innebär att hyresgästerna får vänta på besked om sin hyra för det kommande året.

Samtidigt får fastighetsägare heller inte några besked om de ekonomiska förutsättningarna för ett verksamhetsår som redan påbörjats.

För Norrsvedja Fastigheter i Ljusdal slår de strandade förhandlingarna främst mot underhållet av fastigheterna, berättar vd Ulrika Olmårs.

– Lite mer pengar gör ju att man kan göra fler förbättringar i fastigheterna. Det är till exempel en del tvättstugor som vi skulle vilja rusta, men som man drar sig för att göra nu när förhandlingarna strandats, säger hon och fortsätter:

– Det handlar inte om att generera vinst till oss utan att kunna hålla god service och ett bra skick i fastigheten för hyresgästerna. Man gör inte hyresgästerna någon tjänst genom att motsätta sig hyreshöjningen.

I Ljusdal ville privatvärdarna ha en höjning på 1,5 procent från och med 1 april i år. Det, efter att hyreshöjningen uteblivit året innan.

I dag ligger de befintliga hyrorna för en tvåa med ett bra läge i Ljusdal på cirka 4 500 kronor i månaden. Det innebär att en hyreshöjning på 1,5 procent skulle motsvara cirka 810 kronor per år.

Den största kostnaden för Norrsvedja fastigheter är personalkostnader, förklarar Ulrika Olmårs.

– Det är en kostnad som ökar varje år. Vi vill gärna kunna ha lite extra personal, till exempel om någon ringer och vill ha hjälp med att sätta upp en tavla eller en hylla så vill vi kunna erbjuda det utan att ta något extra betalt.

Förhoppningen när ärendena nu lyfts till Hyresnämnden är att höjningen ska gå igenom.

– Går den inte igenom så kommer det bli en negativ hyresutveckling för andra året i rad, vilket inte är bra. Vi vill ju fortsätta utöka underhållet på fastigheterna, avslutar Ulrika Olmårs.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]