Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder och talesperson för bostadsbolagen i förhandlingen. Foto: Svenska Bostäder.
Publicerat 25 november, 2022

Strandade hyresförhandlingar i Stockholm

Ingen överenskommelse har nåtts om nya hyror mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen i Region Stockholm. Nu får medlaren Hyresmarknadskommittén ta över.

Svenska Bostäders, Familjebostäders och Stockholmshems sista bud, 8,7 procent, stod mot Hyresgästföreningens bud med 2,8 procent. Men efter förhandlingar konstaterades att parterna stod allt för långt i från varandra, och ärendet hänskjuts nu till Hyresmarknadskommitttén för medling. Totalt berörs närmare 77 000 lägenheter.

– Vi har haft ambitionen att komma överens och vara lojala med den trepartsöverenskommelse som slöts mellan parterna på bostadsmarknaden i somras. I förhandlingarna har vi varit villiga att kompromissa men vi har tyvärr inte lyckats komma nära varandra kring vilken hyresjustering som är rimlig. Vår bedömning är att vi står så långt ifrån varandra att det är bättre att hänskjuta nu för att det inte ska dra ut på tiden längre än nödvändigt. Hyresgästerna behöver få besked om vad deras hyra blir nästa år, kommenterar Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder och talesperson för bostadsbolagen i förhandlingen.

[ Annons ]

Yngve Sundblad , Hyresgästföreningens ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder, säger till DN att han hade förväntat sig att allmännyttorna skulle ta sitt ansvar.

– I stället är de beredda att vrida upp en inflationsspiral och sänka hyresgästernas privatekonomi, säger han till tidningen.

Värt att notera är att Hyresgästföreningen tidigare kommit överens med den privata hyresvärden Balder om en hyreshöjning på i genomsnitt 3,25 procent i Stockholm.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]